Ovoga petka preporučujemo na radiju

29.07.2022.

07:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Problemu s prilozima gdje i kamo danas prilažemo prilog - kuda. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45. 

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Arheološki muzej Istre u Puli gdje otkrivamo kakve nam obavijesti o Puli u rimskim vremenima nudi jedan kameni zapis.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Fantastični mehanizmi kojima stanica osigurava pravilno dijeljenje i rast i nova otkrića tima s Instituta Ruđer Bošković tema su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 u kojoj najavljujemo istraživanja Marsa u neposrednoj budućnosti i govorimo o digitalnoj podršci učenju.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Jeste li znali da jedan kit u svome životu pohrani istu količinu ugljikova dioksida kao i tisuću stabala? Ako niste, poslušajte današnju emisiju Slušaj kako zemlja diše od 13:10 te doznajte što to ugrožava ove morske sisavce te također kakve su klimatske projekcije za naš Jadran u budućnosti. 

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

Kako čarobiraju čarobnjaci, kako zubić vile pretvaraju zubiće u poklone te tko sve još živi u čarobnome gradu poslušajte u Mudricama od 13:45.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album A BIT OF PREVIUS, škotske grupe Belle and Sebastian.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo peti dio djela Kate Chopin: Lijepa Zoraida, Tragedija u doba starog režima. Ovo djelo izlaže tragičnu sudbinu mlade robinje koju gospodarica namjerava udati za slugu kojega ona smatra dostojnim, a brani joj ljubav s lijepim robom Mezorom. Smještena u Louisianu šezdesetih godina devetnaestog stoljeća ova duboko uznemirujuća priča o otetoj kćerkici i lutki koja ju zamjenjuje u Zoraidinu nepovratno uništenom životu dopire do naše današnjice u tekstu i zvuku koji govori o tome da - crni životi znače.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat-Vukelja: Radosna truba.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U Metafori od 20:15 slušamo poeziju Jacquesa Preverta, a po stranicama antologije Ima li pjesnika u Monte Carlu, tražimo upravo njih, europske pjesničke glasove od Gruzije do Irske.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 21:15 možete pratiti prijenos "Traga u beskraju", velikog koncerta posvećenog Oliveru Dragojeviću! Najljepše pjesme, najveći hitovi u interpretaciji sjajnih glazbenika i poznatih pjevača s rive će se razlijegati Oliverovom Velom Lukom. Uz Zoricu Kondžu, Tedija Spalata, Petra Grašu, Doris Dragović, Petra Dragojevića nastupit će cijeli niz mladih pjevača - među ostalima Dino Jelusić, Matija Cvek, Jure Brkljača te simfonijski orkestar pomno sastavljen od najboljih mladih glazbenika.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 19 sati u emisiji U hramu pjeva slušat ćete pjesme za glas i orkestar te arije Richarda Straussa u izvedbi američke sopranistice Renée Fleming.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!