Ovoga petka preporučujemo na radiju

12.08.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kontinentalne turističke novosti ovoga petka U ljeto na Prvom od 8:05 donosimo iz Osijeka. Iako ljetni mjeseci na ovom području nisu "top sezona", podaci koje putem e-visitora prati Turistička zajednica Osječko-baranjske županije govore da je broj dolazaka i noćenja na razini rekordne 2019. godine.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić prva će nam približiti tu kontinentalnu sliku, koja ne nastaje slučajno. Zašto je Vukovarska ada svrstana u deset najljepših i najzanimljivijih plaža u Hrvatskoj koje se nalaze uz rijeke i jezera? A prijevoz je besplatan - ne samo za Vukovarce, nego i sve posjetitelje koji najtoplije dane u godini provode na pješčanim plažama na Dunavu.

Kada govorimo o Gradu heroja, među turističkim je aktualnostima i podsjetnik da je Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol Europska komisija u lipnju dodijelila Oznaku europske baštine.

Dok "Vučedolske tajne" osvajaju svijet, razglednicu pišemo iz Slavonskoga Broda koji je dobio novo mjesto za sve moderne putnike i zaljubljenike u bajke.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.  

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Državni arhiv u Pazinu, gdje otkrivamo kakve tajne krije jedan herbarij star više od 300 godina.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije zagađeni zrak jedna je od najvećih prijetnji našem zdravlju. Što sve utječe na kvalitetu zraka, kolika je granična vrijednost kada lebdeće čestice postaju opasne za naše zdravlje te kakav zrak udišemo u Hrvatskoj doznajemo u emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10. Predstavljamo vam i novu brošuru Zelene akcije Vodik: klimatsko rješenje ili slijepa ulica.

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 doznat ćemo kako automobili zagađuju zrak te zašto se stabla ne smiju sjeći. Djeca imaju odlična rješenja za čist okoliš i zdravu prirodu.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album CLASSIC OBJECTS norveške glazbenice Jenny Hval.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti: Tri tenora s mora. U kratkoj reportaži upoznat ćemo Franka i Zorana Papića te Pavla Pavletića

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Irena Plejić Premec: Perpetuina trgovina.

U emisiji Metafora od 20:15 čitamo poeziju iz knjiga Charlesa Bukowskog, Anne Sexton i Walta Whitmana. Slušamo biranu američku glazbu druge polovine 20. stoljeća.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Dugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Zašto neki ljude vole kiselo, a drugi ne? Na Trećem programu u emisiji Doba znanosti od 16:03 govorimo o tome što znanstvenici do sad znaju o tome kako se razvio naš osjet kiselog i kako je kiselost počela dominirati našim prehrambenim navikama i našim razgovorima.

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!