Ovoga četvrtka preporučujemo na radiju

02.06.2022.

07:53

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Još jedna epizoda emisije Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 o riječi "da", ali ovaj put o - čestici "da"!

U emisiji Iskustvo prostora od 10 :05 vodimo vas u Zadar, na arheološki lokalitet na kojemu se istražuju ostatci antičkoga vodovoda staroga oko 2000 godina. Pozivamo vas i u zagrebačku galeriju Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta na izložbu tipografije Neve Zidić.  

Galerija
Govorimo hrvatski, Foto: HRT/HRT
Iskustvo prostora, Foto: HRT/HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Put pod noge od 12:30 na putovanja nas vode i stare fotografije: dobar primjer za to je izložba novootkrivenih starih fotografija učitelja i fotografa Ivana Rubčića, o kojoj u emisiji govori autorica izložbe mr. sc. Elizabeta Serdar.

Svakog četvrtka Glazba s potpisom od 14:05 donosi kolaž standarda iz bliže i dalje povijesti kantautorske i rock glazbe, rhythm &bluesa, soula, country-rocka i srodnih žanrova. Uz to, otkrivamo i manje poznate dragulje skrivene u brazdama starih i recentnih albuma. Carly Simon, ZZ Top, Stevie Wonder, The Allman Brothers Band i The Black Keys samo su dio novog kolaža u Glazbi s potpisom.

Galerija
Put pod noge, Foto: HRT/HRT
Glazba s potpisom, Foto: HRT/HRT

Star je 92 godine i vjerojatno je najznačajniji živući filozof. Njegovi istupi o opravdanosti nuklearnog oružja, odnosu prema nacističkoj prošlosti, ratovima u Iraku i bombardiranju Savezne republike Jugoslavije, budućnosti Europe čitali su se i slušali s posebnom pažnjom. Ovog je svibnja njegovo upozorenje Njemačkoj da ljutnja na Rusiju i poštovanje prema Ukrajini ne smiju zamijeniti teško izborenu usredotočenost na potrebu dijaloga i mira također izazvali veliku pažnju. O tom filozofu, njegovom djelu i životu, poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 kako zvuči blues glazba u pratnji talijanskog orkestra od 40 glazbenika provjerit ćemo na albumu "Mike Sponza & Central European Orchestra" na kojem su kao gosti sudjelovali i hrvatski glazbenici.

Galerija
Povijest četvrtkom, Foto: HRT/HRT
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Nade Mihaljević Brbljava kornjača.  

Ususret obilježavanju Duhova ili rođendana Crkve u Religijskom forumu od 18:05 govorimo o crkvenoj zajednici koja je po duhovskom događaju i dobila ime. Govorit ćemo i o knjizi francuskog katoličkog vikara za Pariz o izazovima migracija, a saznajemo i s kojim projektima članovi adventističke crkve pomažu najpotrebnijima osobito u Ukrajini te na Banovini.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske, Hrvatima izvan domovine, možete slušati od 20:15. Emisija je posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. U emisiji donosimo: Potpisan ugovor o nastavku izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić vodstvu hrvatske manjine u Subotici obećao nastavak potpore i zauzimanje za njihov bolji status. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio informaciju o posebnoj upisnoj kvoti na hrvatskim visokim učilištima za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva te Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u novoj akademskoj godini. 

U Lendavi održan Dan hrvatske kulture u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Pomurje. Hrvatska kulturna zajednica Mainz obilježava 30. obljetnicu djelovanja velikim koncertom ansambla Lado pod pokroviteljstvom hrvatskoga veleposlanstva u Njemačkoj i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Donosimo osvrt na proslavu Dana državnosti u Pečuhu i Dublinu. U Londonu predstavljena knjiga Love for Croatia velike britanske humanitarke Hazel Hendry.

Galerija
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT
Religijski forum, Foto: HRT/HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati u emisiji Povratak u budućnost Robert Mareković donosi pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i malo 70-ih. Ono što je dodatni začin jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.  

Povratak u budućnost

Povratak u budućnost

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 15:30 u emisiji Glazbeni atlas predstavit ćemo gansko engleski afro rock ansambl Osibisa te slušati glazbu s njihovog istoimenog debitantskog albuma objavljenog 1971. u nakladi izdavačke kuće MCA, a od 23:30 u emisiji JAZZ SESSION slušat ćete treći autorski album jazz gitarista Pavla Miljenovića i njegovog kvinteta: “Arrival”.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!