Ovoga petka preporučujemo na radiju

25.11.2022.

07:48

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Može li biti sobom biti zadovoljan onaj kojeg kritiziraju? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U kulturnom magazinu Katapultura od 9:05 poslušajte što za direktoricu sajma Sanjam knjige u Istri Magdalenu Vodopiju znači Povratak, kako je na nju utjecala umjetnica Katalin Ladik te kako će festival obilježiti sto godina rođenja velikog talijanskog redatelja Pier Paola Pasolinija.

Festival je posvećen književnici Daši Drndić koja je napisala važne romane o holokaustu, a na webinaru o holokaustu doznali smo može li čitanje književnosti biti motivacija za nastavu povijesti. Proslavit ćemo i 25. rođendan nezavisne produkcijske kuće Factum, a na kraju emisije vodimo vas u novi zagrebački muzej - Muzej novog vala.

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 , u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas u Muzej Ivanić-Grada kako bismo zavirili u cehovsku škrinju iz 1827. godine u kojoj su pronađeni vrijedni dokumenti vezani uz lokalnu obrtničku tradiciju.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Istraživačka čestitost neobično je važna u znanosti ali se pravila često krše. U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 profesorica Đurđica Ugarković osvrće se na taj problem i na radionicu koju je o istraživačkom integritetu organizirala ugledana Europka organizacija za molekularnu biologiju. Najvljujemo i novu fazu uspješne misiije Orion.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte:. Povodom obilježavanja "Crvene srijede" u spomen onih koji su progonjeni zbog svoje vjere, u Hrvatskom saboru održan okrugli stol "Progonjeni i zaboravljeni?", posvećen poštivanju vjerskih sloboda, u organizaciji zastupnice Marijane Petir.

Najavljujemo znanstveni skup "Biskup Đuro Kokša i njegovo doba" koji će sutra biti održan u Molvama, Predstavit ćemo knjigu "Od opozive do neopozive ljubavi" isusovca Nikole Stankovića.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Mladena Kopjara: Hrast zbog kojeg sam rođen.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj emisiji Metafora od 20:15 predstaviti ćemo pjesnički novitet, antologiju Od Matoša do Maleša, tim ćemo povodom ugostiti njezina autora, prof.dr. Tomislava Brleka. U nastavku čitamo raznovrsnu poeziju domaćih i stranih pjesnika.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK od 23:05 emitiramo djelo Branke Primorac: Divlje godine. Maloljetnica bježi od kuće, ali upada u vrtlog međunarodne prostitucije, droge, ubojstava te u samo jednoj noći i danu upoznaje okrutan svijet u kojemu nema nikoga tko će stati na njezinu stranu.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati Drugi dio dana dnevni radijski show donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U hrvatskim se kinima odnedavno prikazuje nova domaća filmska premijera, drama Sigurno mjesto scenarista i redatelja Jurja Lerotića. Riječ je o ovogodišnjem hrvatskom kandidatu za Oscara, iznimno hvaljenom ostvarenju koje proteklih mjeseci osvaja nagrade na poznatim međunarodnim festivalima. O filmu u Filmomaniji od 9 sati razgovaramo s njegovim scenaristom i redateljem Jurjem Lerotićem, koji tumači i glavnu ulogu, te s glumcem Goranom Markovićem i glumicom Snježanom Sinovčić

Filmomanija

Filmomanija

Foto: HRT / HRT

Je li lutanje naših misli samo rastresenost ili je ono dobro za nas. Što kažu o tome nova istraživanja, otkrivamo u Dobu znanosti od 16 sati. 

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji Život glazbe od 16:30 predstavljamo jednog od najuspješnijih pripadnika tzv. Zagrebačke pijanističke škole Darka Lukića, u povodu 100. godišnjice rođenja.  

Život glazbe

Život glazbe

Foto: HRT / HRT

U emisiji Portret umjetnika u drami od 18 sati poslušajte prvi dio emisije Portret glumca Mladena Vasaryja u znak sjećanja na nedavno preminuloga glumca, vrijednog i stalnog suradnika Dramskog programa Hrvatskoga radija. 

Portret umjetnika u drami

Portret umjetnika u drami

Foto: HRT / HRT

Od 19 sati U hramu pjeva slušat ćete skladbe autora, čija glazba se opisuje kao glazba snažnog emocionalnog intenziteta. Danas ga se smatra jednim od najizrazitijih skladateljskih talenata 20. stoljeća, premda još uvijek mnoga njegova djela nemaju repertoarni status. Riječ je o Alexanderu von Zemlinskom, a na programu su njegove orkestralne pjesme.  

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Djela Frane Paraća i Dubravka Detonija za kontrabas i elektroniku pripremili smo za emisiju Glazba i obratno od 22:30.  

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

"Slike iz bajke", op. 113 - za violu i klavir Roberta Schumanna na rasporedu su emisije Kasni zvuci od 23:30.  

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!