Ovoga petka preporučujemo na radiju

03.06.2022.

08:13

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 danas nas zanima dio gramatike koji detaljno opisuje kako iz riječi nastaju nove riječi.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Četvrt stoljeća Europskog glasnika, časopisa jedinstvenog ne samo u Hrvatskoj, nazvanog bibliotekom i laboratorijem ideja; hvaljena knjiga „Zajedno – 10 odabira za bolju sadašnjost” poznate turske publicistkinje i književnice Ece Temelkuran, te knjiga Staše Aras  "Horor vacui", teme su emisije o književnosti Kutija slova od 10:05. 

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, vodimo vas na izložbu Tempus fugit Muzeja grada Rijeke na kojoj je izloženo 16 satova iz Zbirke umjetničkog obrta.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Dijeljenje stanice u temelju je života i ovisi o sićušnom sklopu cjevčica, koje se uvijaju pod pritiskom sila u staničnim procesima. To uvijanje, otkrio je tim istraživača Ive Tolić, osigurava pravilno dijeljenje, a za nas to, među ostalim znači i zdravlje. U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 osim toga govorimo o usklađivanju obrazovanja s digitalnim svijetom, ali i o budućnosti misija istraživanja Marsa.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 mudrujemo o knjigama. Zanimalo nas je koja pravila vrijede u knjižnicama, kako se knjige pišu te koje su vam one omiljene.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album WE kanadskog sastava Arcade Fire.

U terminu Priča za velike i male od 19:50 čut ćete priču Senke Dodig: Čarobno jezero.

Metaforu od 20:15 počinjemo pjesmama mladih Goranovaca, Vide Sever i Patrika Gregurca, a nastavljamo novim pjesmama Nade Topić iz zbirke Majka. 

U nastavku čitamo svjetske pjesnike, s akcentom na poeziju Paula Celana.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 18 sati možete pratiti prijenos kvalifikacijske nogometne utakmice za Europsko prvenstvo U21 reprezentacija Norveške i Hrvatske

Od 20:45 u Osijeku se igra nogometna utakmica Lige nacije Hrvatska – Austrija.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu u emisiji Tragom glazbe od 16:35 pratimo snimku koncerta održanog u dvorani Mozart u Schwetzingenu 5. svibnja 2022. Slušat ćemo dva gudačka okteta čiji su autori Felix Mendelssohn i George Enescu, u izvedbi dvaju vrhunskih gudačkih kvarteta koji su među najboljima u svijetu – Kvarteta Belcea i Kvarteta Ébène.

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!