Ovoga petka preporučujemo na radiju

09.12.2022.

07:37

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Nakon jučerašnje sretne epizode, vrijeme je i za manje sretnu. Srećom, o nesreći nema mnogo jezičnih tema. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U kulturnom magazinu Prvog programa Katapultura od 9:05 poslušajte slavnu pjesnikinju i performericu Katalin Ladik, a nigerijska književnica Kassima uspoređuje feminizam u Nigeriji i Sjedinjenim Državama. Vodimo vas na kolažnu glazbeno-filmsku izvedbu britanske umjetnice People Like Us, a posjetili smo i izložbu Lica gladi u zagrebačkom Etnografskom muzeju i doznali više o kampanji RemekTijelo. Na kraju emisije nudimo vam kratki pregled aktualnih kazališnih premijera koje govore o ljekovitom djelovanju teatra. 

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja, listamo unikatni album fotografija grada Ivanić-Tvrđe nastao u godinama neposredno prije Prvog svjetskog rata, koji se čuva u Muzeju Ivanić-Grada.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 prof. dr. Nikola Kezić i Ivan Žanić govore o pčelama i njihovoj ulozi u razminiranju. Osvrćemo se na dva leta astronauta i to na Međunarodnu i Kinesku svemirsku postaju. Najavljujemo spuštanje svemirskog broda ORION na Zemlju.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Tko će biti vatrogasac, tko pjevač, a tko nogometaš uvijek su zanimljive rasprave među našim Mudricama. U današnjoj emisiji od 13:45 stoga otkrivamo dječje planove za budućnost.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 preslušavamo nove singlove Grete, Sanrema, Toni. Drame, Clone Agea, najavljujemo koncerte Daleke obale i Vojka V, a kolega Igor Jurilj donosi nam reportažu o tome kako je bilo na prošlotjednom koncertu sjajne Mary May u zagrebačkom Vintage industrial baru.

S domaće pop i rock scene

S domaće pop i rock scene

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte:. Koji su zaključci posljednjeg ovogodišnjeg sastanka Vijeća kardinala, što donosi novi motuproprij pape Franje o financijskom ustroju te kakvi su odjeci slučaja "Rupnik", isusovca i istaknutog umjetnika optuženog za zlostavljanje.

Crkva svetoga Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu proglašena bazilikom.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka riječkom nadbiskupu Mati Uziniću dodijelio godišnju nagradu za mirotvorstvo te Đordani Barbarić zbog borbe za prava beskućnika i siromašnih.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Sanje Lovrenčić: Alma dimnjačarka i njezin djed.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj emisiji Metafora od 20:15 čitamo poeziju Thomasa Transtroemera, Sjóna i još pokojeg skandinavskog pjesnika. U nastavku velikani domaće stihovne proizvodnje, uz poneki mladi, snažni glas.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK od 23:05 emitiramo djelo Gorana Tribusona: Sestrica s jezera. U Lokvarskom jezeru pronađena je mlada djevojka, ubijena je, u krvi je imala kokaina, a ubojica joj je odrezao uši. Iz Zagreba su poslana dva inspektora Kokot i Vrabec što lokalnim policijskim službenicima nije drago. Kada bude ubijena i druga djevojka stvari postaju napetima u cijelom mjestu.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete slušati prijenos četvrtfinalne nogometne utakmice sa Svjetskog prvenstva Hrvatska – Brazil.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Putovima hrvatske glazbe od 11 sati niz emisija posvećenih dirigentskim interpretacijama hrvatske glazbe nastavljamo djelima zabilježenima pod dirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića. Bit će to Kantata o čovjeku Mila Cipre, Zadnji Adam Stjepana Šuleka, Podnevna simfonija Borisa Papandopula i Ratne slike Dubravka Detonija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

O ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za kemiju, fiziku i fiziologiju ili medicinu govorit ćemo u Dobu znanosti od 16 sati. Nagrada se dodjeljuje 10. prosinca na svečanoj ceremoniji u Stockholmu na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.  

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Od 16:30 u emisiji Život glazbe obilježavamo 200. obljetnicu rođenja francuskog skladatelja Cesara Francka. Zatim ćemo govoriti o ciklusu Lisinski subotom Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u povodu njegove 40. obljetnice te o dva njegova koncerta u ovoj sezoni: nedavnom gala koncertu talijanskog tenora Vittoria Grigola i nažalost otkazanom koncertu baritona Željka Lučića.  

Život glazbe

Život glazbe

Foto: HRT / HRT

Komorne kantate Giovannija Battiste Pergolesija slušat ćemo u U hramu pjeva od 19 sati. Izvođači su: Susanna Rigacci – sopran, Gloria Banditelli – mezzosopran i ansambl Il Complesso barocco in canto. 

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Američku jazz pjevačicu Melody Gardot poslušajte u Eurofestu od 20 sati.  

Eurofest

Eurofest

Foto: - / -

Američki književnik William Burroughs jedan je od istaknutijih predstavnika beat generacije. Poznat je po beskompromisnoj kritičnosti, satiri i sklonosti eksperimentu u književnosti. Njegov prozni tekst Mačka iznutra, tema je emisije Do korica od 22:03.

Do korica

Do korica

Foto: HRT / HRT

Ciklus Glazba i obratno od 22:30 predstavlja "Glas i eksperiment"- djela Alvina Luciera (za klavir i govor), Ratka Vojteka (za glas i udaraljke, u izvedbi autora) i Shelley Hirsch (elektronika i autoričin glas).  

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!