Ovoga petka preporučujemo na radiju

13.01.2023.

07:30

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Još je i Pitija znala da jedan mali zarez može stvoriti probleme u razumijevanju poruke. Usput podsjećamo i na vezu zareza i vokativa. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U kulturnom magazinu Katapultura od 9:05 poslušajte kakve je portrete dobitnik nagrade za životno djelo, naš ugledni dizajner Boris Ljubičić, slikao kao dijete te kako su oni utjecali na njegovo kasnije umjetničko promišljanje u portretiranju problema putem vizualnih identiteta i plakata. Glumci Jelena Miholjević i Livio Badurina upustili su se s koreografkinjom Ksenijom Zec u kazališnu avanturu u kojoj otkrivaju ljepote klaunske umjetnosti - pitamo ih što je za njih klaun te o čemu govori predstava "I je i nije" koja se večeras premijerno izvodi u Studiju Exit.

Klaunesa Nikolina Majdak kazališno je pak izmaštala susret labinske revolucionarke Giuseppine Martinuzzi i glumice i pjevačice Josephine Baker, a naslovila je predstavu prema rudarskom pozdravu "Sretno". Uskoro slavimo Rođendan umjetnosti, a veliko slavlje priprema Muzička akademija zajedno sa studentima svih zagrebačkih akademija. Na kraju najavljujemo novu emisiju Trećeg programa Hrvatskog radija koja povezuje plesnu umjetnost i radiofoniju - Slušanje plesa. 

Zašto se pjesničke antologije općenito rade? Kome se pišu i zašto nerijetko izazivaju burne reakcije? Imamo li mi puno pjesničkih antologija i što one govore o našoj pjesničkoj sceni? Što novoga donosi antologija Od Matoša do Maleša autora Tomislava Brleka? Zašto je ona rad kompetentnog i predanog čitatelja, ali i nesvakidašnji gotovo drzak čin, o tome govorimo u Kutiji slova od 10:05.  

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale pd 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, govorimo o grafičkoj mapi Crveno i crno Ivana Lackovića Croate koja se čuva u Muzeju Ivanić-Grada.  

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Kako su se naše Mudrice snašle u ulozi novinara poslušajte u ovotjednoj emisiji od 13:45.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

U Tragu vjere od 18:05 od ovotjednih vijesti iz Vatikana izdvajamo: umro kardinal Georg Pell, reformator vatikanskih financija, u Vatikanu potpisan sporazum abrahamskih religija o etici umjetne inteligencije. Papa Franjo je posebnim dokumentom reformirao ustroj Rimskog vikarijata. Kardinal Josip Bozanić predvodio misu zadušnicu za papu Benedikta XVI. Razgovaramo s dr. Brankom Jurićem vicerektorom i vršiteljem dužnosti rektora Papinskog njemačkog zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu – kako se jedan Hrvat našao na čelu ovog njemačkog Zavoda i što misli o pontifikatu Benedikta XVI.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

Duhovna misao je petminutna emisija u kojoj autorskim tekstovima sudjeluje više suradnika; pisaca, propovjednika, predstavnika različitih vjerskih zajednica. Emisija se emitira svakoga dana u 06:05 i 19:20.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Gordane Lukačić Grašak.

 U večerašnjoj emisiji Metafora od 20:15 čitamo nove pjesme Antonije Novaković i pokoju staru Miroslava Kirina. U nastavku slušamo biranu glazbu i čitamo birane pjesnike dvadesetog stoljeća, u nekim od znamenitih prijevoda Zvonimira Mrkonjića i Trude Stamać.

U terminu emisije Krik od 23:05 emitiramo djelo Hrvoja Kovačevića Poštaru uvijek odzvoni dvaput.Ovo je krimić u kojem inspektor Vidmar rješava slučaj ubojstva poštara. Poštara je ubio maskirani razbojnik koji je nakon izvršenog zločina želio pobjeći s novcem namijenjenim umirovljenicima. No, pri pokušaju bijega maskiranog ubojicu napao je jedan stanar koji je «slučajno» istrčao iz zgrade pred kojom se dogodilo razbojstvo.  

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20:25 možete pratiti prijenos sa Svjetskog prvenstva u rukometu susret Hrvatska – Egipat.  

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U hrvatskim se kinima odnedavno prikazuju dva premijerna domaća ostvarenja, drama "Garbura" scenarista i redatelja Josipa Žuvana i dugometražni animirani film "Cvrčak i mravica", prvi hrvatski dugometražni crtani film u cijelosti ostvaren tehnologijom 3D-animacije, koje kao suscenarist i redatelj potpisuje Luka Rukavina. U Filmomaniji od 9 sati razgovaramo s autorima tih filmova.

Filmomanija

Filmomanija

Foto: HRT / HRT

Moteti i kantate Johanna Christopha Bacha na programu su emisije Vokalna suzvučja od 10:05.

Vokalna suzvučja

Vokalna suzvučja

Foto: HRT / HRT

Duhovne profile u 10:30 posvetili smo hrvatskom književniku Božidaru Petraču.

Duhovni profili

Duhovni profili

Foto: - / -

Jesu li zaslađivači tako bezopasni kao što smo mislili? Koja je cijena namirnica "bez šećera"? O tome u Dobu znanosti od 16 sati govori znanstvena novinarka Bee Wilson.

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Od 18 sati gošća s kojom započinjemo ciklus emisija Slušanje plesa je Ivana Slunjski, kazališna i plesna kritičarka, istraživačica i teoretičarka plesa, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa. Ivana Slunjski u emisiji govori o tome što je ples i o vrstama plesa, s naglaskom na pojam suvremenoga plesa, odgovara na pitanje koliko je plesna terminologija jasna u svakodnevnom govoru ili diskursima drugih umjetnosti.  

Slušanje plesa

Slušanje plesa

Foto: HRT / HRT

Mise Jeana Langlaisa, jednog od najznačajnijih francuskih orguljaša 20. stoljeća, čija su sakralna vokalna djela još uvijek slabije poznata od orguljskih slušat ćemo U hramu pjeva od 19 sati. Njegove mise izvodi Zbor Westminsterske opatije.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Glazbeni ansambl "Pink Martini" i glazbu iz filma "Easy Virtue" predstavit ćemo u Eurofestu od 20 sati.

Eurofest

Eurofest

Foto: - / -

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!