Ovoga petka preporučujemo na radiju

20.01.2023.

Zadnja izmjena 07:30

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Što najprije kažemo ili pišemo kad nekoga prozivamo, kad se predstavljamo ili kad se potpisujemo? Zašto naopaki red otuđuje? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski  od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U kulturnom magazinu Katapultura, koji se emitira od 9:05, vodimo vas na put po Europskim prijestolnicama kulture - poslušajte koje su znamenitosti mađarskog Veszprema, rumunjskog Temišvara te grčke Elefsine te koje programe planiraju za ovu godinu kada nose tu uglednu titulu. Zvukom smo zabilježili i veliku proslavu Rođendana umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a doznali smo i hoće li umjetnost, odnosno umjetnički sadržaji u institucijama poskupjeti.

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, otkrivamo kakav to stari lav spava u Muzeju Ivanić-Grada.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

O novom lijeku za Alzheimerovu bolest - za sada odobrenom samo u Americi - u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 govori Ninoslav Mimica. Mario Šlaus obrazlaže zašto o znanosti pisati za javnost, a predstavljamo i najnovije otkriće teleskopa James Webb.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 mudrujemo o letenju, bilo avionom, raketom ili pak padobranom.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 uz ostalo donosimo: Papa Franjo koncem mjeseca putuje u DR Kongo i Južni Sudan. Sveti otac prihvatio odreknuće nadbiskupa Želimira Puljića od pastoralnoga upravljanja Zadarskom nadbiskupijom, naslijedio ga je monsinjor Milan Zgrablić, dosadašnji nadbiskup koadjutor Zadarske nadbiskupije.

Kako vrednovati i predstaviti vrhunska djela iz riznica i umjetničkih zbirki zagrebačke prvostolnice te ih učiniti dostupnijima široj javnosti, tema je o kojoj se razgovaralo na okruglom stolu koji su organizirali Matica hrvatska i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Najavljujemo središnje ekumensko molitveno slavlje u Zagrebu koje će se održati u nedjelju uz prijenos na Hrvatskom radiju i televiziji.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Vesne Gorše: "Maca Mili".

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj emisiji Metafora od 20:15 čitamo poeziju Antuna Šoljana i Irene Matijašević, u nastavku poezija Damira Šodana i Charlesa Simica.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK od 23:05 emitiramo djelo Barbare Kraus "Barbi u policiji". Djelo je krimić poznate autorice kriminalističkog žanra Ane Đokić Pongrašić. Mlada čistačica Barbara rješava zamršen kriminalistički slučaj pomažući policiji uhititi trgovca "bijelim robljem".

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana dnevni radijski show kji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od prošlog tjedna u hrvatskim se kinima prikazuje nova domaća filmska premijera, psihološka egzistencijalna drama Tragovi suscenaristice i redateljice Dubravke Turić. Tragovi su dosad prikazani na festivalima u Varšavi, Valenciji i Tallinnu, kao i na Zagrebačkome filmskom festivalu, a riječ je o intimnoj psihološkoj drami u središtu koje je senzibilna protagonistica koju tumači Marija Škaričić. O filmu Tragovi u Filmomaniji od 9 sati razgovaramo s njegovom montažerkom, suscenaristicom i redateljicom Dubravkom Turić, te s glumicom Marijom Škaričić. 

Filmomanija

Filmomanija

Foto: HRT / HRT

Koliko mesa možemo jesti održivo? Hoće li se uskoro na našem stolu naći meso i mlijeko uzgojeno u laboratoriju? O tome će u Dobu znanosti od 16 sati govoriti znanstveni novinar Bob Holmes

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Od 16:30 u emisiji Tragom glazbe pratimo snimku koncerta održanog u dvorani Luksemburške filharmonije 11. siječnja 2022. Koncert je posvećen stvaralaštvu velikog češkog skladatelja Antonina Dvořáka. Čut ćemo njegov Koncert za violončelo i orkestar, te Sedmu simfoniju. Luksemburškom filharmonijom dirigira Jukka-Pekka Saraste, a solistica je violončelistica Sol Gabetta.  

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Njemački književnik Günter Grass prvim romanom Limeni bubanj (1959.) najavio je zaokupljenost povijesnim i političkim temama, u spoju s maštovitim literarnim rješenjima. Slijedili su romani Mačka i miš, Pseće godine, Lumbur i druga djela, a Grass, koji je prepoznat kao važan glas savjesti njemačke poslijeratne generacije, nagrađen je 1999. i Nobelovom nagradom za književnost. U emisiji Do korica od 22:03 bavimo se njegovom pripoviješću Sastanak u Telgteu. 

Do korica

Do korica

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Glazba i obratno od 22:30 predstavljamo dvije skladbe argentinske skladateljice Beatriz Ferreyre, jedne od rijetkih autorica povezanih sa stvaranjem konkretne glazbe koja je bila vrlo aktivna u drugoj polovici 20. stoljeća.

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Ogled magistra filozofije Marita Mihovila Letice, naslovljen Bijeg od tobožnjih srbizama ili rashrvaćivanje hrvatskoga pravopisa i leksika, emitirat ćemo u Ogledima i raspravama od 23 sata. 

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Foto: HRT / HRT

Na rasporedu emisije Kasni zvuci od 23:30 su Nokturno u c-molu i Nokturno u E-duru Frédérica Chopina te Druga sonata za violinu i klavir Fredericka Deliusa.  

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!