Ovoga petka preporučujemo na radiju

27.01.2023.

07:40

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Lord Zeppelin, grof von Diesel i grof od Sandwicha pomažu nam naučiti razlikovati dva oblika akuzativa zamjenice "koji". O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U kulturnom magazinu Katapultura otkrivamo što donosi ovogodišnja Noć muzeja? Raspitali smo se kojim su radovima naše fotografkinje obilježile prošlu godinu? Zašto je kiparica Zvonimira Karavida fanscinirana periskama? Koje novine donosi balet Spartak na pozornicu zagrebačkog HNK? Kako je došlo do suradnje dvojca Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela s bugarskim Grammyjevcem Theodosiijem Spassovim te kako će se proslaviti prvi rođendan Radija Tvornice? O svemu tome poslušajte u 9:05.

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji o književnosti Kutija slova u 10:05 doznat ćete što donosi drugi zbornik radova posvećen akademiku i književniku Pavlu Pavličiću te zašto je logično da je knjiga o zagrebačkoj stilističkoj školi došla iz pera upravo akademkinje Dubravke Oraić Tolić. Otkrivamo i poveznicu između žiroskopa i Miljenka Jergovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Fric.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.  

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, u Muzeju Ivanić-Grada govorimo o fotografiji Upravnog odbora hrvatskog sokola iz 1920. godine.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Istraživanje algi i zagrijavanje mora, moguće kratkotrajno povećanje ozonske rupe iznad Antarktike, žene u vatrogastvu te uređaj za proizvodnju kiše i neki drugi nerealizirani patenti Nikole Tesle teme su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 uz ostalo donosimo: Uoči puta pape Franje u DR Kongo i Južni Sudan donosimo razgovor sa zamjenikom glavnog tajnika Biskupske konferencije DR Konga Andreom Masingandom. U Zagrebu održana zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. 63. Teološko-pastoralni tjedan tražio odgovore na krize i društvene promjene – može li Crkva ponuditi svoju viziju slobode kojoj Evanđelje može pružiti uporišta i orijentire?

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Carmen Kržak: Besana noć u šumi.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK od 23:05 premijerno emitiramo djelo Anđelke Kliment: Ubojstva na Mrežnici. Ubojstvo lokalnog poduzetnika na obližnjem kupalištu bacit će sumnju na dvije bivše i jednu sadašnju suprugu, troje djece iz različitih brakova, brata, visoko pozicioniranog političara i lokalnog konobara. Je li netko od njih kriv ili ne pokušavaju doznati umirovljena forenzičarka i mladi inspektor.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete slušati Drugi dio dana, dnevni radijski show koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Pjesme Johna Dowlanda, u interpretacijama kontratenora Jamesa Bowmana, poslušajte u Vokalnim suzvučjima od 10:05.

Vokalna suzvučja

Vokalna suzvučja

Foto: HRT / HRT

O životu i djelu pokojnoga Josepha Ratzingera, pape emeritusa Benedikta XVI., govorit ćemo u Duhovnim profilima od 10:30.

Duhovni profili

Duhovni profili

Foto: - / -

Gošća emisije Putovi hrvatske glazbe od 11 sati, muzikologinja je Nada Bezić, voditeljica knjižnice i arhiva Hrvatskoga glazbenog zavoda s kojom otvaramo zanimljive i raznolike, ali povezane teme iz hrvatske glazbene baštine - od vijesti da je arhivska građa HGZ-a proglašena kulturnim dobrom do aktualnosti Noći muzeja, obljetnica hrvatskih skladatelja Blagoja Berse, Dore Pejačević i Božidara Kunca, te novosti u projektima glazbenih šetnji i suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom.

Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Foto: HRT / HRT

Esej Viléma Flussera naslovljen "O umjetnosti preživljavanja" čitamo u emisiji Esejistika iz arhive od 13 sati.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT


Od 18 sati u emisiji Slušanje plesa o suodnosu plesa i književnosti razgovaramo s pjesnikinjom, prozaisticom, prevoditeljicom i radiofonskom autoricom Sanjom Lovrenčić.

U emisiji slušamo i ulomak iz romana "Klizalište", točnije ulomak "Ples u tami" iz tada još neobjavljenoga romana, a koji je tiskan u prvom broju časopisa za plesnu umjetnost "Kretanja". U završnici emisije slušamo kratku audio formu naslova "Pjevanja male sirene", iz ciklusa Male forme, nastalu 2018., prema pjesmi Sanje Lovrenčić. 

Slušanje plesa

Slušanje plesa

Foto: HRT / HRT

Eurofest je na rasporedu od 20 sati.

Eurofest

Eurofest

Foto: - / -

Curzio Malaparte bio je ratni dopisnik, urednik književnih časopisa, romanopisac i dramatičar. Njegovi romani "Kaputt" i "Koža" antiratne su naravi. U emisiji Do korica od 22:03 čitamo tekst o Malaparteu koji je napisao Dario Grgić, esejist, kritičar i dugogodišnji suradnik Trećeg programa koji je umro 18. siječnja u Osijeku, u 59-oj godini.

Do korica

Do korica

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!