Ovoga petka preporučujemo na radiju

03.02.2023.

07:49

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U kulturnom magazinu Katapultura, koji se emitira od 9:05, raspitali smo se koju glazbu najviše streamamo te zašto mladi najviše slušaju trap. O tome što dobivamo, a što gubimo dok smo uronjeni u svijet društvenih mreža bavi se predstava Digitalno sama o kojoj razgovaramo s umjetničkim timom, a doznali smo i kako se snimala radio drama "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg. Poslušajte i kako zvuči prvi audio vodič za slijepe osobe u Galeriji Meštrović te o čemu će se raspravljati na simpoziju Beam up u Muzeju suvremene umjetnosti kojemu je namjera uključiti slijepe osobe u pristupačne muzejske projekte. 

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

U emisiji o književnosti Kutija slova u 10:05 govorimo o novim spoznajama o Juditi. Je li o njoj, kao klasičnome djelu, uopće moguće izreći nešto što već otprije nije poznato? U kojem je odnosu Marulićeva Judita s biblijskim tekstom? Kako to najznačajnije djelo Marka Marulića približiti današnjim školarcima? O svemu tome govori profesorica Filozofskog fakulteta u Osijeku i autorica "Studija o Marulićevoj Juditi" Ružica Pšihistal

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Potraga za izvanzemaljskim životom i istraživanje egzoplaneta, uređaj za čišćenje algi s brodova i pogled u ledeno doba teleskopa JW teme su emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Tragu vjere od 18:05 uz ostalo donosimo: Imenovan novi biskup Porečke i pulske biskupije, dosadašnji kotorski biskup Ivan Štironja. U tijeku je apostolsko putovanje pape Franje u Kongo i Južni Sudan. Jučer je proslavljen Dan posvećenog života, a tim povodom ovoga tjedna predstavljena poruka Vijeća HBK za redovništvo i Hrvatske redovničke konferencije. Dubrovčani slave svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Najavit ćemo proslavu Stepinčeva u Zagrebu i Krašiću. Predstavljamo i dvije nove knjige teologa profesora Josipa Grbca.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 emitiramo priču "Vješti krojač" koju je prema francuskoj bajci prilagodila Tea Gjergjizi Agejev.

U Metafori od 20:15 čitamo poeziju Juana Ramóna Jiméneza u prijevodu Dinka Telećana te se sjećamo nedavno preminulog njemačkog poetskog velikana Hansa Magnusa Enzensbergera

U terminu emisije KRIK od 23:05 premijerno emitiramo djelo Jurice Pavičića: Mater Dolorosa. Kada u napuštenoj tvornici pronađu leš maloljetnice inspektor Zvone i njegov kolega Tomaš krenut će suprotnim stranama u potrazi za ubojicom. Dok se jedan priklanja ideji da je ubojica već osuđivani silovatelj, drugome će se činiti da je takvo rješenje odveć lako.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu možete pratiti prijenose nogometne utakmice hrvatske Lige Istra –Varaždin od 17 sati te košarkaškog susreta ABA lige Split – Zadar od 18 sati.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 2. veljače u hrvatskim se kinima prikazuje novi premijerni domaći naslov, socijalna drama Glava velike ribe scenarista i redatelja Arsena Oremovića. Film Glava velike ribe temelji se na istoimenom romanu Ognjena Sviličića, uglednog i nagrađivanog filmskog i televizijskog scenarista i redatelja. U Filmomaniji od 9 sati o tom ostvarenju razgovaramo s njegovim redateljem Arsenom Oremovićem, Ognjenom Sviličićem te s glumcima Lanom Barić i Nikšom Butijerom.  

Filmomanija

Filmomanija

Foto: HRT / HRT

Neke vrste neočekivano dugo žive. Proučavajući kako im to uspijeva, istraživači se nadaju da će otkriti čimbenike koji utječu na ljudsku dugovječnost. O tome više u Dobu znanosti od 16 sati. 

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

U emisiji Tragom glazbe od 16:30 pratimo snimku koncerta održanog u Berlinu u dvorani Berlinske filharmonije u ožujku prošle godine. Berlinskom filharmonijom dirigira francuski maestro Francois Xavier Roth, koji je trenutno šef dirigent Kölnske opere. Program je sastavljen od djela Johanna Sebastiana Bacha i Igora Stravinskog, dakle barokne glazbe i glazbe 20. stoljeća.

Tragom glazbe

Tragom glazbe

Foto: HRT / HRT

Tema emisije Do korica od 22:03 je nevelik, no itekako prepoznatljiv prozni opus Ivana Slamniga koji čine zbirke priča Neprijatelj i Povratnik s mjeseca te roman Bolja polovica hrabrosti.

Do korica

Do korica

Foto: HRT / HRT

U 18 sati u emisiji Portret umjetnika u drami objavit ćemo portret nedavno preminulog redatelja Darka Tralića, jednog od najvećih hrvatskih majstora radiofonije, autora dvjestotinjak igranih i dokumentarnih radiodrama. Uz obilje arhivskih snimaka, uključujući i Tralićeve opservacije o poslu kojim se bavio, u emisiji govore njegovi prijatelji i suradnici.

Portret umjetnika u drami

Portret umjetnika u drami

Foto: HRT / HRT

U ciklusu Glazba i obratno od 22:30 slušamo izbor s višesatnog koncerta Elektroakustička noć uz ansambl Contrechamps koji je održan u ožujku prošle godine u Ženevi. Večeras je to dio nastupa francuske umjetnice koja djeluje u Berlinu Jessice Ekomane.

Ogled Gojka Nikolića More ih povezuje emitirat ćemo u Ogledima i raspravama od 23 sata.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!