Ovoga petka preporučujemo na radiju

10.03.2023.

07:43

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.   

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U kulturnom magazinu Katapultura, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, raspitali smo se zašto muzeji manje otkupljuju djela umjetnica, zbog čega su one manje vidljive te zašto na pojedinim umjetničkim akademijama nema više predavačica. Doznali smo i kakva je situacija u svijetu glazbe, sviraju li se podjednako skladbe skladateljica i skladatelja. S Pavlicom Bajsić Brazzoduro razgovaramo o projektu Radio Voćarska te koje će radio drame Radio Teatar Bajsić puštati tek rođenoj djeci. Bili smo i na pokusu nove predstave Zagrebačkog kazališta lutaka "Ezopov kolaž" - poslušajte kako će Ezopove basne odjeknuti u kabaretskoj formi. Slušajte nas u 9:05. 

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

Stanislav Habjan jedan je od nezanimljivijih i najsvestranijih hrvatskih umjetnika, dizajner, performer, likovnjak, multimedijalni stvaralac, ali i pisac. Zašto je njegova kreativna praksa teško odrediva? Što je temelj svemu? Zašto su mu knjige nesvodive na ikoji žanr? Što je njemu knjiga i koji je novi naslov upravo objavio, doznajte u razgovoru s Karolinom Lisak Vidović u emisiji o umjetnosti riječi, Kutiji slova od 10:05.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Koji organ u našem tijelu premašuje ukupan broj stanica ljudskog organizma i zbog obilja živčanih struktura se smatra drugim mozgom - poslušajte u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 . Bit će riječi i o Tjednu mozga koji se održava sljedeći tjedan.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

O igri i igračkama, prijateljstvu i vrtićkim zabavama razgovaramo danas s djecom u Mudricama od 13:45.  

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 slušamo nove singlove Natali Dizdar, grupe M.O.R.T., glazbenih dua D.i K. i Deenoise, mlade Miach. Tu su i naše glazbene vijesti u kojima najavljujemo koncerte. U emisiji nam se ovoga petka predstavlja i jedno novo ime, Vinkovčanin Leonardo Šajin, poznatiji pod imenom James Night, zvijezda Tik Toka i društvenih mreža,

S domaće pop i rock scene

S domaće pop i rock scene

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte: Poruku Pape Franje uz međunarodni Dan žena i novi statut i ustroj Vatikanske banke. Kardinal Jean Cloud Hollerich, predsjednik Vijeća Biskupskih konferencija EU boravio je u Splitu u sklopu konferencije Međunarodnog saveza za pastoral ministranata. U Omišu otvoreno novo blagovalište Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Najavljujemo tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Slavi se Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj Metafori od 20:15 čitamo poeziju Borisa Pasternaka, Siniše Kekeza, Suzane Kos i Senka Karuze.

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

U terminu emisije KRIK od 23:05 premijerno emitiramo prvi dio krimića Gorana Tribusona: Zavarivanje. Nestanak Astre Guteše, maloljetne kćerke bogatog poduzetnika pokrenut će niz sumnjivih situacija i razotkriti godinama skrivane obiteljske tajne. Zavirivanje je prvi roman Gorana Tribusona u ciklusu kriminalističkih istraga inspektora Nikole Banića.

KRIK- krimi petak na Prvom

KRIK- krimi petak na Prvom

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)  

Od 10 do 14 sati možete slušati emisiju Globotomija punim nazivom Globalna anatomija 20. i 21. stoljeća. To je humoristična emisija, svojevrsna satirična kronika svijeta i vremena u kojem živimo, s posebnim kritičkim osvrtom na društvene i dnevno-političke događaje koji tište i utječu na živote takozvanih "malih ljudi". 

Globotomija

Globotomija

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

U emisiji Slušanja plesa od 18 sati ugošćujemo Andreju Jeličić i razgovaramo o baletnoj terminologiji, stilovima poučavanja klasičnoga baleta i povezivanju baletne tradicije s najsuvremenijim plesno pedagoškim metodama.

Slušanje plesa

Slušanje plesa

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!