Ovoga petka preporučujemo na radiju

17.03.2023.

07:01

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.   

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U kulturnom magazinu Katapultura od 9:05 analiziramo ovogodišnju dodjelu Oscara - naše filmske kritičare Ivana Žaknića i Josipa Grozdanića pitamo je li film "Sve u isto vrijeme" zasluženo dobio sedam zlatnih kipića te koliko su opravdane pojedine glumačke nagrade. U povodu Svjetskog dana lutkarstva koji se slavi 21. ožujka razgovaramo s ukrajinskom teatrologinjom Dariom Ivanovom Hololobovom o projektima koj ukrajinskim glumcima i lutkarima pomažu ostati u profesiji, a redatelj Ivan Plazibat govori o svojoj suradnji sa Splitskim kazalištem lutaka te najavljuje predstavu Ožalošćena porodica u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuhu. Vodimo vas i po zagrebačkim ulicama gdje se održava peti Festival svjetla. Ako ga još niste posjetili, od 9:05 poslušajte što sve nudi. 

Kako je Senko Karuza odjednom propisao kao pjesnik i za svoju prvu poetsku zbirku osvojio nagradu Ivan Goran Kovačić? Zašto smatra da je, kako kaže, najnevažnija stvar na svijetu, književnost, zapravo najvažnija? Kako je prvo što je uopće napisao bila pjesma, i to u dvanaestercu? Zašto piše, zbog čega je kreativan te na koji način misli da je baš sumnja glavni okidač svih njegovih kreativnih potraga, doznajte to u Kutiji slova od 10:05 u razgovoru s Karolinom Lisak Vidović.  

Galerija
Kutija slova, Foto: HRT/HRT
Katapultura, Foto: HRT/HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 najavljujemo novi prediktivan model i web sučelje za praćenje dinamike populacija komaraca i njihove prilagodbe klimatskim promjenama. Model je, kažu, autori, vrlo učinkovit, s manje troškova i uz manju štetu za okoliš, a osigurava i potpunu transparentnost radnji i troškova. Govorimo i o dokazima koji potkrepljuju teoriju velikog praska i utemeljenost fizikalne kozmologije.  

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 predstavljamo europski projekt GRASS Ceiling kojemu je cilj osnažiti položaj žena u ruralnim područjima te potaknuti inovacije na području poljoprivrede i gospodarstva koje predvode žene. Donosimo vam i jednu priču iz prakse te predstavljamo Siranu Vedrine.

Kako napraviti ogrlicu od cvijeća ili pak pravi herbarij? Kako od gusjenice nastane leptir, a od sjemenke cvijet? Mudrice od 13:45 danas svojim pričama dozivaju proljeće.  

Galerija
Slušaj kako zemlja diše, Foto: HRT/HRT
Mudrice, Foto: HRT/HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

U emisiji Trag vjere od 18:05 uz ostalo poslušajte: Papa Franjo zatražio od zaraćenih strana da poštuju vjerska mjesta. U Rimu se priključio inicijativi "24 sata za Gospodina" koja ima za cilj pružiti vjernicima i hodočasnicima priliku za ispovijed i molitvu. Inicijativa se provodi i u Dubrovačkoj biskupiji. U Topuskom počinju Nacionalni studijski dani za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom.Imenovani porečki i pulski biskup Ivan Štironja preuzet će službu na svečanoj misi u subotu u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Hrvatsko katoličko sveučilište u subotu 18. ožujka otvara svoja vrata posjetiteljima i budućim studentima. U Rimu zaključen biskupijski postupak o životu, herojskim krepostima i glasu svetosti Sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića. U Dubrovniku predstavljena manifestacija "Kršćansko lice kulture". Urednica emisije je Blaženka Jančić.  

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U večerašnjoj Metafori od 20.15 čitamo poeziju Sonje Manojlović, Borisa Pasternaka, Karin Kiwus i Senka Karuze. Najavljujemo jubilarno 60. Goranovo proljeće.

U terminu emisije Krik od 23:05 premijerno emitiramo drugi dio djela Gorana Tribusona Zavirivanje. U drugom dijelu inspektor Banić otkriva nove detalje iz života ubijene djevojke te upotpunjuje sliku koja će ga konačno dovesti do otkrića ubojice.  

Galerija
Metafora, Foto: HRT/HRT
KriK, Foto: HRT/HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20:05 možete praititi prijenos 70. Zagrebačkog festivala. Uredništvo festivala je odabralo ove godine 18 novih pjesama. Ove je godine festivalski show program posvećen skladatelju, pjevaču, saksofonistu, dugogodišnjem umjetničkom direktoru Zagrebačkog festivala te "kralju evergreena" Dragi Dikliću.  

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Višestruko nagrađivani skladatelj filmske glazbe i glazbe za dokumentarne filmove, Dalibor Grubačević u emisiji Putovi hrvatske glazbe od 11 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija predstavlja i komentira svoju najnoviju partituru - Koncert za tubu i orkestar, koji je Krunoslav Babić uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Alana Bjelinskog praizveo u veljači.  

Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!