Ovoga petka preporučujemo na radiju

24.03.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.   

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U današnjem jezičnom savjetu komentiramo pretjeranost apliciranja aplikacija, i to u čak dva značenja. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Po čemu će ostati zapamćeno djelo Dubravke Ugrešić, te po čemu pamtimo opus Ivana Gorana Kovačića, teme su emisije o umjetnosti riječi. Kroz koje je stvaralačke faze prolazio Ugrešićkin opus, koliko se mijenjao? Koje je njegovo mjesto u kontekstu europske, svjetske i hrvatske kulture? Kako djelo Ivana Gorana Kovačića sto i deset godina od njegova rođenja i osamdeset od tragične smrti preživljava sve ideologije, cenzore i političke mijene? Odgovore doznajte u Kutiji slova od 10:05.

Galerija
Govorimo hrvatski, Foto: HRT/HRT
Kutija slova, Foto: HRT/HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Solidarna ekonomija podrazumijeva međusobnu pomoć i solidarnost između proizvođača i potrošača, kojima će biti dostupna i interaktivna mapa na kojoj se nalaze sve takve inicijative u Hrvatskoj. To je jedan od ciljeva znanstvenog projekta o kojemu u emisiji Drag mi je Platon od 12:30 razgovaramo s dr. Olgom Orlić, a u kojoj govorimo i o promatranju izuzetno velike, sjajne i tajnovite zvijezde u našoj galaksiji teleskopom James Webb i novom ciklusu predavanja "Znanost u žarištu" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Budući da su se ovog tjedna obilježili Svjetski dan šuma, voda i meteorologije, emisija Slušaj kako zemlja diše od 13:10 govori o važnosti i značaju tih najvrjednijih sastavnica u okolišu koje moramo bezkopromisno čuvati za cjelokupan život na Zemlji. 

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 danas mudrujemo o automobilima. No nije automobil jedino prijevozno sredstvo kojeg naše mudrice znaju i zato ćemo se provozati usput i balonom i gliserom.

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 sviramo nove singlove, a tu su nam novi uradci Kensingtona Lime, grupe Rakete, projekta IDEM, ali i Parnog valjka o čemu će nam više reći i sam Husein Hasanefendić. Igor Jurilj ispričat će nam kako je bilo na prošlotjednom koncertu zagrebačkog punk rock sastava Mašinko, a u glazbenim vijestima najavit ćemo koncerte grupa Songkillers, M.O.R.T., BluVinil te Mangroovea i Jazz orkestra HRT-a.  

Galerija
Mudrice, Foto: HRT/HRT
S domaće pop i rock scene, Foto: HRT/HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o javnim optužbama koje se u medijima iznose o seksualnom uznemiravanju ministrantica u župi Sotin te o njegovu navodnom zataškavanju istine. U Europskom parlamentu održana konferencija o blaženom Alojziju Stepincu. U Poreču ustoličen novi porečki i pulski biskup Ivan Štironja. Spolni moral, način života svećenika, moć i dioba vlasti te uloga žene u Crkvi bile su glavne teme sinodalnog puta u Njemačkoj. O zaključcima govori nam izabrana članica Sinodskog odbora dr. sc. Valentina Sudić.    

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Metafori od 20:15 slušamo poeziju Zvonka Makovića i Johna Ashberyja.

U terminu emisije Krik od 23:05 emitiramo djelo Merite Arslani: Pouzdan izvor. Krimić je nastao prema istoimenom romanu u čvrstoj dramatizaciji Kristine Kegljen. Iz perspektive ambiciozne, hrabre i beskompromisne novinarke Zole Vidović raspetljava se zamršeni svijet korupcije, financijskih malverzacija, kriminala i prevara - i to sve nakon nerazjašnjenog samoubojstva poslovne žene Lucije Vidović.

Galerija
Metafora, Foto: HRT/HRT
KriK, Foto: HRT/HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture. 

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Sir nije samo ukusan obrok – to je ekosustav bakterija i gljivica koje imaju veliku ulogu u oblikovanju okusa i teksture sira. Trebamo li izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode? O tome na Trećem programu Hrvatskoga radija u emisiji Doba znanosti od 16 sati govori James Hamblin, profesor u Školi za javno zdravlje Sveučilišta Yale. 

Doba znanosti

Doba znanosti

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!