Ovoga petka preporučujemo na radiju

17.06.2022.

07:39

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Što je egzotično a što su egzotizmi? Ako jedemo špagete i njoke, zašto plešemo flamenco? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Kutiji slova od 10:05 otkrivamo zaboravljeno djelo klasika hrvatske književnosti Antuna Šoljana. Radi se o Šoljanovu krimi romanu Osumnjičeni. Zašto je taj roman zaboravljen i nedovoljno istražen dio njegovog opusa? Zbog čega ga književno-povijesni pregledi najčešće ne spominju? Doznat ćete i kako ga je Dramski program Hrvatskoga radija 2016. godine vratio u život, te kako je konačno objavljen zahvaljujući profesoru Mariju Kolaru

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Prof. dr. Ivo Horvat, poznati hrvatski botaničar, zadužio je hrvatsku i europsku botaniku. Jedan od temelja njegova rada bila su terenska istraživanja koja su ga vodila po hrvatskim i europski planinama, s fotoaparatom na ramenu – i to onim koji se čuva u Gradskom muzeju u Čazmi, i o kojem govorimo u današnjim Minijaturama za radoznale od 12:23.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Najdetaljnija kemijska mapa otkrivena u najdetaljnijem pregledu naše galaksije u misiji Gaia jedna je od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30, a iz povijesti književnosti izdvajamo najstariji spomen i okolnosti nastanka Držićevog nadimka Vidra.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U Mudricama od 13:45 pitamo za što koristimo brojeve, a za što slova te može li se u cijelu priču oko matematike dodati malo boje.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušamo album JUST LIKE THAT američke blues glazbenice Bonnie Raitt.

Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

U Tragu vjere od 18:05 poslušajte: U Vatikanu predstavljena poruka pape Franje za šesti Svjetski dan siromaha.

Katolički vjernici proslavili su blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo – nakon pandemijskih godina ponovno uz tradicionalne tijelovske procesije.

Riječani obilježili zaštitnika svoga grada – svetoga Vida, a proslavljen je i blagdan svetog Antuna Padovanskog.

U Zagrebu održan okrugli stol "Vjeronauk u Republici Hrvatskoj".

Doprinos ekumenskom i međureligijskom dijalogu.

Pozivamo vas na četvrti Mladifest Hrvatska koji se ove godine održava u župi Voloder.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:50 pripremili smo premijeru priče Đurđice Stuhlreiter: Roda, žaba i zeleno prijateljstvo. 

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 22:30 u emisiji Glazba i obratno predstavljamo novitete iz čeških radionica zvuka koje je predstavio program Radiocustica na Češkom radiju. Češki glazbenik, organizator koncerata i eksperimentalni skladatelj i improvizator Petr Vrba u svojem radu "Opus Symbioticum" prikupljene zvukove snimljene tijekom pripreme korejskog jela kimchi razlaže u svojevrsnu suitu od 6 stavaka u kojoj ritual biva mjesto susreta mikroorganizama i hrane.

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!