Ovoga petka preporučujemo na radiju

26.05.2023.

08:57

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.   

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U kulturnom magazinu Katapultura predstavit ćemo dio programa koji će se održavati na 26. međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić - nadamo se da ćemo vas potaknuti da i sami postanete dio festivala i odslušate bar jednu dramu na stranici www.prix-marulic.hrt.hr. Zavirili smo i na performativno auditivni pokus Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo za novu predstavu "Sampladelija - u noći živih mrtvaca" koja će se premijerno prikazati idući tjedan u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo. Bili smo na petim Susretima Ružice Šimunović i doznali smo postoji li konstruktivan ili destruktivan dijalog između umjetnika i likovnih kritičara, a upoznali smo i mladoga glazbenika Antuna Aleksu koji u nedjelju kreće na turneju sa svojim prvim samostalnim albumom. Njegove pjesme možete čuti od 9:05 u Katapulturi. 

Katapultura

Katapultura

Foto: HRT / HRT

U povodu odlaska Dževada Karahasana Kutiju slova od 10:05 posvećujemo tom piscu koji je živio na relaciji između Berlina, Graza, Pule i Sarajeva. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada: Goetheove nagrade, Heineove koju je dobio kao prvi pisac iz države koja nije iz njemačkog govornog područja, lajpciške nagrade za europsko razumijevanje, te Herderove nagrade. Zadnjih tridesetak godina svoje je knjige prvo objavljivao u Zagrebu, te u Hrvatskoj ima vjernu publiku obožavatelja. 

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

Od 13:45 mudrujemo ovoga puta kako se uz igru može učiti. Pa smo engleski učili uz pomoć pjesmice, kemiju uz pomoć pokusa, a matematiku proučavajući predmete oko sebe.

U emisiji S domaće pop i rock scene od 14:05 predstavit ćemo nove singlove,a tu su i naše redovite glazbene vijesti u kojima ćemo najaviti početak pulskog Open season festa, Zagreb beer festa, koncerte Josipe Lisac i kultnog zagrebačkog alter benda Šumski i Ljeto u MSU koje se ove godine održava jubilarni 10. put.

Galerija
Mudrice, Foto: HRT/HRT
S domaće pop i rock scene, Foto: HRT/HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam, informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Nadbiskup Mate Uzinić objavio detalje o kanonskim istragama poduzetim protiv svećenika Riječke nadbiskupije. "Kako pristupiti svjedočanstvima o hrvatskim marijanskim ukazanjima u novije doba" naziv je tribine koja je održana uz predstavljanje knjige "Zlatna Kraljica: Ukazanja Majke Božje u Roženici" dr. Josipa Mužića. U Đakovu održan međunarodni znanstveni simpozij o majci, a u Zagrebu simpozij o Crkvi i politici. Slavi se svetkovina Duhova – rođendan Crkve. Najavljujemo svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata.  

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo premijeru priče Bartol i noćna vila Dunje Tokić.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 čitamo poeziju Danijela Dragojevića, Irene Matijašević, Nikice Petraka i Ljube Pauzina. U nastavku nekoliko pjesama Damira Šodana iz netom objavljene knjige Život pod maskom.  

Galerija
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT
Metafora, Foto: HRT/HRT

U terminu emisije Krik od 23:05 emitiramo djelo Branka Ružića Sarajevski gambit. Ona je doktorantica povijesti, a on policijski inspektor. Njezina disertacija o atentatu u Sarajevu na Franju Ferdinanda puna je nedosljednosti za koje njezin suprug odmah okrivljava povijesne spise koji su puni rupa i namještenih svjedočenja. Policijski instinkt odvodi supružnike u Sarajevo da bi u arhivima pronašli karike koje nedostaju i priču učinili barem vjerojatnom, ako ne i posve istinitom.  

KriK

KriK

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice hrvatske Lige Varaždin – Lokomotiva te od 19 sati polufinalne utakmice za Kup rukometaša PPD Zagreb – Sesvete.   

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Portret umjetnika u drami od 18 sati povodom smrti poznate glumice i pjevačice Sande Langerholz Miladinov poslušajte emisiju u kojoj s umjetnicom razgovara Antonija Bogner Šaban. Emisija je snimljena u lipnju 1993. godine.  

Portret umjetnika u drami

Portret umjetnika u drami

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Multimedijska platforma HRTi

Multimedijska platforma HRTi

Foto: Ilustracija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!