Ovoga petka preporučujemo na radiju

13.05.2022.

07:40

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U povodu dana HRT-a koristimo se svojim popularnim emisijama da istaknemo sufiks za tvorbu posvojnih ili odnosnih pridjeva. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U Kutiji slova od 10:05 predstavljamo jedan novi književni festival pod nazivom Brdo knjiga koji okuplja hrvatske, regionalne i svjetske pisce koji se u svojim djelima bave svijetom planina. Osim toga, govorimo o iznimnoj knjizi Filozofija hodanja, značajnoga francuskoga filozofa Frédérica Grosa.

Kutija slova

Kutija slova

Foto: HRT / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja u Gradskom muzeju Čazma saznajemo što je bilikum.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

5 milijuna ili 15 milijuna – to je razlika između službenih podataka i podataka o smrtnosti od Covida koje objavljuju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, koje komentiramo u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Analiziramo i zašto je joga, meditacija i fokusiranost na učenje ili rješavanje zadataka kao tema uvrštena u ciklus predavanja o prirodoslovlju.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 doznajte više o dobroj građanskoj energiji. Također predstavljamo i novi projekt Kvarner Extrem koji doprinosi boljem praćenju i predviđanju vremenskih ekstrema.

Slušaj kako zemlja diše

Slušaj kako zemlja diše

Foto: HRT / HRT

U emisiji Mudrice od 13:45 doznat ćemo kako automobili zagađuju zrak te zašto se stabla ne smiju sjeći. Djeca imaju odlična rješenja za čist okoliš i zdravu prirodu.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 16:05 slušamo izbor pjesama s novog albuma Never let go grupe Placebo.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte kako je prošao posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj i koje poruke su poslane s njegova susreta s biskupima, vjernicima, državnim vrhom i novinarima.

U Splitu održan međunarodni znanstveni skup o aktualnoj temi priziva savjesti zdravstvenih djelatnika. Dominikanci u Zagrebu predstavili knjigu Sveti Dominik u Hrvata koju su uredili fr. Anto Gavrić i Božidar Petrač.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Smilje Kursar Pupavac: Snjeguljica i sedam hajduka.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Metaforu od 20:15 počinjemo poezijom Mary Oliver u prijevodu Vere Vujović. Knjigu Nove i odabrane pjesme nedavno je objavila zagrebačla Planetopija. Nastavljamo poezijom slovenske pjesnikinje Lucije Stupice.

U drugom satu krstarimo bespućima internetskih objava suvremenih pjesnika, tražimo nove glasove u nagrađenim mladim autorima s nekoliko natječaja za suvremenu poeziju.

 

Metafora

Metafora

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 18 sati možete pratiti prijenos nogometne utakmice Hrvatski dragovoljac – Gorica od 18 sati te prijenose polufinalnih utakmica za rukometni Kup Hrvatske Nexe – MRK Sesvete od 17 sati te rukometni klub Poreč – PPD Zagreb od 17 sati.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 19 sati U hramu pjeva slušat ćete prvi dio "Dioklecijana" tragikomične semi opere Henryja Purcella skladane u pet činova i temeljene okvirno na životu cara Dioklecijana.

U hramu pjeva

U hramu pjeva

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!