Ovoga petka preporučujemo na radiju

08.07.2022.

07:37

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kao što bojenje nije bojanje, brojanje je zapravo - brojenje. O tome doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U sezoni godišnjih odmora - turiste koji su se zaželjeli putovanja ni najnovija kriza ne ometa da početak ljeta provedu i na hrvatskom kontinentu. U protekle dvije godine na krajnjem hrvatskom istoku puno je učinjeno da bi se osnažili turistički kapaciteti, a i najnoviji rezultati to pokazuju.

Razgovaramo i o održivom razvoju, a gošća dana je direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, koordinatorica Klastera Slavonija.

Iz Slavonije, Baranje i Srijema priču o izvrsnosti nastavljamo razglednicom iz iločkoga kraja. Vrsni vinari izmjenjivali su znanja i ideje na još jednom Festivalu traminca, vina koje je Hrvatsku istaknulo na svjetskoj karti.

A jednoga od osnivača tog mladog Festivala, novinara i publicista Željka Garmaza, dopratili smo do samog svjetskog vrha vinske literature. Emisiju Ljeto na Prvom od 8:05 iz osječkog studija uređuje i vodi Marija Vukasović Petrinović.

 Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Arheološki muzej Istre u Puli kako bismo pokušali otkriti koga prikazuje jedna neolitička figurica.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

Kako bolje predviđati klimatske promjene, na temelju podataka koje zemlja tisućljećima čuva u sigama, u ovoj emisiji o znanosti Drag mi je Platon  od 12:30 objašnjava dr. Petra Bajo. Ona je iz siga uspjela datirati kronologiju klimatskih događaja i promjene iz ledenih doba u toplija čak milijun godina unatrag.

Osvrćemo se i na 32 godine svemirskog teleskopa Hubble, jednog od najplodnijih uređaja. Na temelju podataka koje je Hubble poslao objavljeno je 20-ak tisuća znanstvenih radova.

Drag mi je Platon

Drag mi je Platon

Foto: HRT / HRT

Kakva je to nepravda snašla naše mudrice te kako su od te nepravde napravili pravdu poslušajte u današnjoj emisiji za najmlađe, u Mudricama od 13:45.

Mudrice

Mudrice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušamo album C'mon you know britanskoga glazbenika Liama Gallaghera.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

Melodije s patinom

Melodije s patinom

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Kristine Kegljen "Barijere od stakla, treći dio – Ptice". Uz majčin bolnički krevet ona kaže: "Zanimljivo je to. Uvijek si mi govorila što bih trebala, a što ne bih trebala raditi i nikad ti nisam vjerovala. Mislila sam da vrijedi jedino ako sama iskušam na svojoj koži. I jesam.

Kad si mi rekla da sam laka, da sam jeftina… Znam da nisi mislila u onom smislu. Htjela si reći da sam od tebe pokupila svu tu silnu naivnost i sve to slijepo vjerovanje da muškarac može ispuniti tu prazninu koja nam je, zapravo, nametnuta. I kad je došao muškarac, praznina je ostala zjapiti svom svojom gustoćom. A ta praznina, to si bila ti."

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ane Đokić Pongrašić: Kako je Leopard dobio pjege.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emiisji Život glazbe od 16:30 obilježavamo 300. obljetnicu nastanka prvog sveska Dobro ugođenog klavira Johanna Sebastiana Bacha. Obilježavamo i 100. obljetnicu Muzičke akademije u Zagrebu, u kojoj će se, od 11. do 16. srpnja, održati 2. međunarodno udaraljkaško natjecanje Ritmofonija, uza sudjelovanje Zagrebačke filharmonije. Na kraju govorimo o sezoni Teatra Verdi u Trstu.

Život glazbe

Život glazbe

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!