Ovoga petka preporučujemo na radiju

15.07.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo.  

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)  

Osvrt, plan i procjena turističke sezone koja u Istri već nadmašuje rekordnu 2019. godinu. Sadržaji, doživljaji, tradicija i kultura dio su turističkog proizvoda koji se gostima na poluotoku sviđa. Turističke priče iz Istre donosimo u emisiji Ljeto na Prvom od 8:05. Emisiju iz pulskog studija uređuje i vodi Tatjana Kaštelan.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23, u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Arheološki muzej Istre u Puli kako bismo otkrili kakve nam sve podatke o prošlosti nudi likovni prikaz bitke na jednoj situli iz Nezakcija.

Najdetaljnija kemijska mapa otkrivena u najdetaljnijem pregledu naše galaksije u misiji Gaia, jedna je od tema emisije o znanosti Drag mi je Platon od 12:30. Iz povijesti književnosti izdvajamo najstariji spomen i okolnosti nastanka Držićevog nadimka Vidra.

U emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10 predstavljamo udrugu VESTIGIUM iz Zagreba koja promiče zeleni i kvalitetni život zajednice.

U današnjoj emisiji za najmlađe, u Mudricama od 13:45 mudrujemo o zebrinim prugama, mravima koji čiste, psima koji čuvaju te kitu koji ne grize.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušamo album ALL MIRRORS američke kantautorice Angel Olsen.

U Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo peti dio djela Katje Šimunić Pisma Camille Claudel. Suvremeni kipar i istraživačica djela kiparice Camille Claudel borave u Parizu, podjednako zaljubljeni u taj grad i jedno u drugo.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Ivana Tomičevića Bumbarska zabava.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 slušamo poeziju Anke Žagar svojedobno emitiranu u glasovitoj emisiji Poezija naglas. U nastavku raznovrsna poezija i ista takva glazba. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)  

Od 16 sati možete slušati dnevni radijski show Drugi dio dana koji donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U emisiji Tragom glazbe od 16:30 pratimo snimku koncerta održanog u dvorani Victoria u Genevi 4. svibnja ove godine. Orkestrom romanske Švicarske dirigira francuski maestro Bertrand de Billy. Ovaj put izvodi glazbu francuskih autora Henrija Dutilleuxa – čut ćemo njegovu 2. simfoniju, zatim Ernesta Chaussona – bit će to Pjesme ljubavi i mora u kojima će kao solistica nastupiti mezzosopranistica Marina Viotti i na kraju Mauricea Ravela, njegovo poznato orkestralno djelo Valcer. 

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!