08:14 / 07.06.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Katolička crkva nakon što je i sama prošla kroz bolan proces otkrivanja i rješavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja postaje predvodnik u borbi protiv nasilja, na najvišim akademskim razinama, uključujući najkompetentnije institucije. Cilj je zaštiti žrtve, prevenirati nasilje i promovirati dobrobit djece, mladih i odraslih. Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba nedavno je otvoren na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Biskupske konferencije također provode preventivne mjere, a ovih je dana Vatikan postrožio i Zakonik kanonskoga prava koji potiče pastire Crkve na čvršću primjenu postojećih kaznenih mjera. U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 govorimo o tome kako se Crkva bori protiv zla zlostavljanja, kako može zaštiti ranjive osobe, uživa li nakon svega povjerenje i je li vjerodostojna u navještaju Evanđelja.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Osobe koje imaju disleksiju, najčešće imaju poteškoće u čitanju. Prvenstveno zato što imaju teškoće u kodiranju pojedinih riječi pa im to uzrokuje smetnje u brzini i točnosti čitanja. Disleksija danas pogađa gotovo 40% djece u Hrvatskoj, a još uvijek se o njoj malo zna. Toliko malo da se najčešće krivo interpretira kao lijenost ili nezainteresiranost za učenje. kako pomoći djeci s disleksijom govorimo u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30.

U emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavit ćemo rad međunarodne britanske škole Vedri obzori u Zagrebu.

U Oporbenom zarezu gostuje koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Klasični kroj od 18:15 posvetili smo koncertima za violončelo i orkestar čiji su autori učitelj i učenik - Stjepan Šulek i Pavle Dešpalj. Djela slušamo u novijim izvedbama uglednih hrvatskih violončelista - Monike Leskovar i Pavla Zajceva.

U terminu Priče za velike i male od 19: 50 pripremili smo priču Senke Dodig: Cvijeće istine.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Puli. Predsjednik Udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca otkrit će nam gdje sve, pod kojim zastavama i na kakvim brodovima rade te kakve poslove obavljaju naši pomorci u međunarodnoj plovidbi. Mladi istarski pomorac ispričat će vam kako mu je raditi na bušećoj platformi u akvatoriju sjeverne Afrike. Nećemo zapostaviti ni naše ribare, zaronit ćemo s poznatim hrvatskim podvodnim fotografom i jedriti s članicama WOBI-ja, internacionalnog jedriličarskog tima koji okuplja 70 članica iz 30 zemalja svijeta

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Klasični kroj / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 razgovaramo o tome kakve su perspektive uspostave trajnog mira između Izraela i Palestine? Koji su rizici izbijanja sukoba na regionalnoj razini? Je li moguća nova politička paradigma koja bi jamčila jednaka prava i miran suživot između Izraela i Palestine? O tim i drugim pitanjima govore: Višnja Starešina, novinarka i publicistkinja iz Zagreba, Denis Avdagić, politički analitičar i konzultant iz Zagreba, u studiju Hrvatskog radija i Vedran Obućina, diplomirani politolog i novinar iz Rijeke, pročelnik Odjela u Institutu za europske i globalizacijske studije.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)


video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!