Ovoga ponedjeljka preporučujemo

06.09.2021.

08:07

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Nakon krize i sukoba u Afganistanu Europa razmišlja kako spriječiti masovne migracije iz te zemlje i pomoći stanovništvu na putu mira.

Tijekom svog pontifikata papa Franjo više je puta okupljao kršćane i vjernike drugih religija oko molitvenih mirovnih inicijativa. I sada poziva sve da mole i poste te pomognu stanovništvu Afganistana u uspostavi mirnoga i bratskoga suživota.

Isusovačka služba za izbjeglice već 40 godina prati one koji su prisiljeni napustiti svoje domove i stvara mostove između izbjeglica i lokalnih i državnih institucija, dok Islamska zajednica u našoj zemlji kroz Centar za kulturu dijaloga sudjeluje u programima integracije osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom.

Koja je uloga religija i vjerskih humanitarnih organizacija u zaštiti izbjeglica i ranjivih skupina migranata, te kako odgovoriti na sve veće migracije i raseljevanje stanovništva - u emisiji Susret u Dijalogu od 9:05 govore izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu pater Stanko Perica.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Susret u dijalogu / HR1

Ljeto se bliži kraju i polako počinje nova izložbena sezona. U zagrebačkom Domu HDLU-a mogu se razgledati čak četiri izložbe s mnogo više autora. A zagrebački Muzej suvremene umjetnosti svoju jesensku sezonu počeo je izložbom "Kob", akademskog slikara Sebastijana Dračića. O tim izložbama govorimo u današnjem Kretanju točke urednice Ane Krois od 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Kretanje točke / HR 1

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o početku škole i prilagodbi djece na polazak u prvi razred.

U prvi dan nastavne godine svi ulaze s nadom da će škole i ostati otvorene jer najveći strah većine učenika je izvođenje nastave online. Što su sve oni i njihovi profesori proživjeli u prethodnom razdoblju, kako se osjećaju i jesu li spremni za još jednu pandemijsku školsku godinu - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

U prvom Oporbenom zarezu u novoj parlamentarnoj sezoni gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oporbeni zarez / HR1

Supergrupa The Strange nastala je 2004. kombinacijom članova sisačke surf-postave The Bambi Molesters i američkog kantautora Chrisa Eckmana, koji se najprije afirmirao kao vođa grupe The Walkabouts, a poslije i cijenjenim solo projektima. Po vašem izboru  od 16:05 grupu The Strange predstavljamo izborom skladbi s njihovog drugog studijskog ostvarenja "Echo Chamber" iz 2018. godine.

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Emisija Prvog programa Hrvatskoga radija

Foto: Po vašem izboru / HR1

Adriatic Voyage (Putovanje Jadranom) - Glazba iz 17. stoljeća od Venecije do Dalmacije, najnovija je kompaktna ploča našeg violinista Bojana Čičića i njegova britanskog ansambla Illyria consort, ostvarena u suradnji s vokalnim ansamblom Marian Consort i objavljena ove godine u izdanju diskografske kuće Delphian koju ćete slušati u emisiji Klasični kroj od 18:15.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Klasični kroj / HR1

U terminu Priča za velike i male od 19:50 premijerno poslušajte priču Đurđice Stuhlreiter: Šarenčica.

Od 20:15 Pomorska večer emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more realizira se iz HRT studija u Zadru uz ostalo poslušajte: - Do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, Jadrolinija prihvatila dio sindikalnih zahtjeva i pomorcima povećala plaće. - Od 1. rujna u povijest otišle famozne "taksene marke" za razne dokumente - manji trošak i za pomorce. - Pomorski odjel zadarskog Sveučilišta s Jadrolinijom i Adriapropelerima dobio europski novac za smanjenje potrošnje goriva. - Polako se u zadarsku luku Gaženica vraćaju brodovi na kružnim putovanjima, uplovljavat će sve do prosinca.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 16 sati d nevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Na trećem programu Hrvatskoga radija od 19:30 možete pratiti izravni prijenos opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca iz HNK u Zagrebu, povodom 50 godina Hrvatskog proljeća.Sudjeluju Ljubomir Puškarić-bariton, Valenina Fijačko Kobić-sopran, Marija Kuhar Šoša-sopran, Stjepan Franetović-tenor, Ozren Bilušić-bas, Nikša Radovanović-tenor, Luciano Batinić-bas, Filip Filipović-tenor, Davor Radić-bariton, Roko Radovan-tenor, Erol Ramadanović-bariton, Davor Nekjak-bariton, Jurica Jurasić Kapun-bariton. Zborom i orkestrom HNK u Zagrebu ravna Ivo Lipanović.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!