05:07 / 20.09.2021.

Autor: HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

O problematici cijepljenja s aspekta vjere i razuma raspravljamo u emisiji Susret u dijalogu od 9:05. Što je stajalište službene Crkve vezano uz cijepljenje? Koji su argumenti pojedinih struja u Crkvi koje glasno promiču necijepljenje? Postoji li u cjelokupnoj problematici sukob između vjere i razuma? Je li smisleno inzistirati u vjeru u Božju zaštitu od bolesti, a istovremeno se ne zaštiti prema epidemiološkim preporukama? Zašto se drži da je cijepljenje i čin ljubavi? O tim temama govore predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva doc. dr. Rok Čivljak i rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

U Kretanju točke prisjetit ćemo se početaka rada Instituta za povijest umjetnosti i najaviti buduće planove. Govorit ćemo o ženama u fotografiji između 1950-ih i 1970-ih. A pozvat ćemo vas i na izložbu grafičke mape "Kaleidoskop" medijske umjetnice Ksenije Turčić. O tome govorimo u Kretanju točke urednice Ane Krois od 10:05.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dan.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o Međunarodnom festivalu slikovnice "Ovca u kutiji" i saznajemo zašto je potrebno čitati slikovnice.

Sa završetkom srednje škole učenici koji su se bavili debatom često ne završavaju svoj debatni klub već započinju novu fazu u kojoj postaju voditelji novim generacijama debatanata. Zašto žele biti mladi koji rade s djecom i mladima, koje izazove očekuju kao voditelji i budući studenti te kako su prebrodili maturu u pandemiji otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije S Markova trga. O saborskim i drugim aktualnim političkim temama, od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboru
od 16:05 slušat ćete predstavnike riječkoga glazbenog novog vala.

U emisiji Klasični kroj od 18:15 na opus Franje Krežme podsjećamo slušajući interpretacije zabilježene na novoj kompaktnoj ploči vrsnih hrvatskih umjetnica mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović, objavljenoj 2021., a koja sadržava Krežmine solo pjesme na stihove Heinricha Heinea i Nikolausa Lenaua.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno poslušajte priču Adama Rajzla Pčelinji bijeg.

Od 20:15 Pomorska večer, emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, realizira se iz HRT studija u Puli . Uz ostalo poslušajte: Idemo u Ujedinjene Arapske Emirate na brod "Takamatsu Maru" pod zapovjedništvom kapetana Pave Butijera. Svratit ćemo i do Pirana, do tamošnjeg Pomorskog muzeja radi još jednog predstavljanja knjige SAVA IN JOLANDA, koje su bile među prvim ženama pomorcima s ovih prostora. Proći ćemo i do Oliba, Zadra i Pelješca, saznati nešto o kandidatima za ovogodišnju Plavu vrpcu vjesnika i pohvaliti pulsko brodogradilište "Tehnomont" koje uspješno dogovara gradnju patrolnih brodova za ciparsku policiju i grčke vatrogasce.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom Maja Peterlić razgovara s dr. sc. Jasenkom Kranjčević i dr. sc. Draganom Damjanovićem o povijesti hrvatske turističke arhitekture, uz osobit osvrt na hotelijersku arhitekturu, njezine reprezentativne primjere i probleme s kojima se susretala kroz povijest, a i danas.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!