06:38 / 11.10.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a, ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Ima li u hrvatskim kazalištima danas predstava koje tematiziraju kršćanske vrijednosti? Kojim se kriterijima pri oblikovanju i sastavljanju kazališnog repertoara vode ravnatelji, intendanti, scenaristi, redatelji? Zašto su današnje predstave nerijetko praćene raznim skandalima ili prijeporima u javnosti? Jesu li sveto, dobro i lijepo dobrodošli na kazališne daske? Usude li se glumci javno svjedočiti svoju vjersku opredijeljenost? Hoće li im to štetiti ili koristiti? O tome raspravljamo u emisiji Susret u dijalogu koja je na rasporedu u 9:05. Gostuju teatrologinja prof. dr. Sanja Nikčević i glumac Adam Končić.

U emisiji Kretanje točke od 10:05 govorimo o tome kako se u Zbirci Richter obilježava 100. obljetnica rođenja umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Otkrivamo i na koji je način zbirka Zlato i srebro Zadra inspirirala Igora Rončevića za izložbu u zagrebačkoj Gliptoteci. A nakon toga otići ćemo i do zadarskog Muzeja antičkoga stakla u kojem su izloženi tradicijski brodovi i barke.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 donosimo priču o gozbi u željeznom dobu.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o steam radionicama TinkerLabs, praktična znanost i zabavni eksperimenti za djecu uzrasta četiri do 12 godina.

Motiviranost, rad, angažiranost, profesionalnost i veliko srce studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu rezultirali su s čak dvije Rektorove nagrade. Jednu je zaslužila specijalna emisija Televizije Student snimljena na potresom pogođenim područjima, a drugu novinarski rad Radikalizacija mladih u Hrvatskoj. Što sve i tko sve stoji iza ovih radova i koliko je studente nagrađeno novinarsko iskustvo promijenilo ili usmjerilo - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

U Oporbenom zarezu prvi put gostuje novi predsjednik IDS-a Dalibor Paus. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboru
od 16:05 prisjetit ćemo se trećeg albuma Azre, Filigranski pločnici. Tim ambicioznim dvostrukim ostvarenjem Branimir Johnny Štulić i njegovi suradnici 1982. godine zaokružili su prvo i najkreativnije razdoblje karijere.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Davora Mojaša Cvijeta i Torquato. Kratka duhovita sličica iz dubrovačkoga renesansnog života u kojoj su glavni protagonisti moljica iz perike koje je vlasnica Cvijeta Zuzorić i moljac iz perike koje je vlasnik Torquato Tasso. Oboje su pali s perika na sliku mrtve prirode i lijep je njihov prvi susret, ali neizvjesna njihova sudbina.

U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušat ćemo klavirske skladbe Blagoja Berse u interpretaciji pijanista Gorana Filipeca s njegove nove kompaktne ploče.

Od 20:15 Pomorska večer, emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, realizira se iz HRT studija u Zadru. Uz ostalo poslušajte: kako su preminula dvojica ukrajinskih pomoraca na brodu Atlantske plovidbe. Govorimo i o tome kako hrvatske luke što bolje zaštiti od otpada s brodova na kružnim putovanjima. Zadarski ribari uskoro će imati uređenu ribarsku luku u Gaženici. Žitelji otoka Ugljana dobili novi brod za medicinski prijevoz, a zadarski spasioci Spasilačke službe Crvenoga križa najbolji u Hrvatskoj.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Klasični kroj / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

U 14 sati na Drugome programu Hrvatskoga radija u emisiji Music Pub emitira se glazbeno-dokumentarni serijal Žene u glazbenoj industriji. Autor je HRT-ov urednik, komentator, glazbeni kritičar i voditelj Zlatko Turkalj Turki, koji će u deset nastavaka predstaviti 36 zanimljivih intervjua i priča u kojima ističe ulogu žena te odnos prema njima u glazbenom svijetu i glazbenoj produkciji. Posebnost projekta jest i u tome što radijski dokumentarni serijal Žene u glazbenoj industriji prati izlazak knjige i dvostrukoga vinila koji je sadržajno (pjesmama) svojevrsni soundtrack te vrijedne glazbene zbirke. Ovoga ponedjeljka poslušajte razgovore s Terezom Kesovijom, Ljiljanom Nikolovskom i Beti Jurković.

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

 Od 20:45 možete pratiti prijenos kvalifikcijske nogometne utakmice za Svjetsko prvenstvo Hrvatska – Slovačka koja se igra u Osijeku.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom Maja Peterlić razgovara s Andom Bukvić Pažin i Edinom Badićem, književnim prevoditeljima, o nekim osobitostima i problemima prevođenja dječje književnosti i književnosti za mlade.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!