08:45 / 01.03.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HR

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Prošla su točno dva mjeseca od razornog potresa koji je pogodio Banovinu. Djelatnici i volonteri Hrvatskoga Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije od prvog su dana na terenu, pokreću se novi projekti i osigurava dugoročna pomoć u različitim oblicima. Koje su aktualne potrebe na potresom pogođenom području, kako se odvija svakodnevica na Banovini? Koji su planovi hrvatskoga Caritas? Što sve čine volonteri i kako je moguće, unatoč svemu zadržati vedrinu duha? O tome u Susretu u dijalogu od 9:05 govore naše gošće: zamjenica ravnatelja Hrvatskoga Caritasa gospođa Suzana Borko i koordinatorica distributivnog centra Sisačke biskupije sestra Smilja Čirko.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta čitanja dnevno pridonosi cjelokupnom dječjem razvoju. Čitanje djeci razvija kreativnost i maštu, moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje i sposobnost koncentracije, obogaćuje im rječnik i širi horizonte. No, kako čitati djeci i kako odabrati dobru slikovnicu? Kako to da slikovnice nisu samo za djecu i da djeca i slikovnice imaju čemu naučiti nas odrasle? Kako odrastati uz knjigu otkriva emisija Umijeće odrastanja od 12:30.

Maturanti s otoka Cresa pripremaju se za novu životnu prekretnicu - odlazak na željeni studij u Zagreb. Koliko je izazovno biti maturant u vrijeme pandemije, kako su se osjećali zbog situacije koja je zadesila njihove vršnjake s Banovine, zašto je divno živjeti i školovati se u malom mjestu na moru i što im u budućnosti žele njihove profesorice, poslušajte u emisiji Izvan okvira od 13:10.
U Oporbenom zarezu od 15:30 o aktualnim političkim temama govorit će predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo prvi dio djela Irene Matijašević Budućnost poznaje samo krilate. Suptilan poetski triptih različitih ženskih glasova (koji su, možda ipak, samo jedan glas) o ljubavi, tjeskobi, svakodnevici, pisanju. Istodobno senzitivna i inteligibilna poezija Irene Matijašević otvara neke male usnule radiofonske prostore koji u nama potiču užitak, nježnost i hrabrost.

Klasični kroj od 18:15 posvetili smo Ivanu Lukačiću, franjevcu rođenom u Šibeniku koji je životni vijek proveo u Splitu, jednom od najvažnijih hrvatskih ranobaroknih skladatelja. U naslijeđe nam je ostavio motete koji i danas osvajaju iznimnom ljepotom. Slušamo ih u izvedbi ansambla Musica Adriatica.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Tilia Tee Gjergjizi Agejev.

U emisiji o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći koja se realizira iz HRT studija u Dubrovniku poslušajte: Cijepite najugroženije skupine radnika, SSSH još jednom poziva Vladu na hitan dijalog u definiranju prioritetnih skupina radnika, među kojima moraju biti i pomorci. S kakvim se problemima u ostvarivanju radnih prava susreću pomorci na brodovima? I službeno proradio novi terminal za rasute terete u Pločama! Zapjevat će i klapa HRM-a "Sv Juraj" uz njihovu 20. obljetnicu.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Ponedjeljkom na Drugom programu Hrvatskog radija

Ponedjeljkom na Drugom programu Hrvatskog radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 bavit ćemo se Sveučilištem u Zagrebu, prvenstveno stanjem i posljedicama koje Sveučilište trpi zbog kadrovskih i financijskih postupaka njegova vodstva. Gosti su Dora Kršul, novinarka portala Telegram, specijalizirana za problema obrazovanja i Sveučilišta, dr. sc. Aleksa Bjeliš, redovni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Nils Paar, redovni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bivši član Senata Sveučilišta, koji je u ljeto 2020. godine istupio iz Senata nezadovoljan njegovim radom.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

U 20:05 emitiramo emisiju Rijeka - arhitektura i grad: Teatro Fenice - Vidjeti i biti viđen. Riječ je o najambicioznijem privatnom pothvatu u području kulture početkom 20. stoljeća u Rijeci, ali i na teritoriju današnje Hrvatske - izgradnji Teatra Fenice bečkog arhitekta Theodora Traxlera.

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!