07:33 / 12.04.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 razgovaramo o Katoličkoj crkvi, vjerskim zajednicama i hrvatskom pravnom sustavu. Što vjerskoj zajednici daje pravnu osobnost? Imaju li sve vjerske zajednice jednaki pravni status? Jesu li crkva i država odvojene kao što jamči ustav? Kako i kada se u hrvatskom pravnom sustavu primjenjuje kanonsko pravo? Kako se na crkvu i vjerske zajednice primjenjuju neki zakonski propisi, kao što su primjerice pravo na pristup informacijama ili pak nepovredivost bogoslužnog prostora? U emisiju nam dolaze prof. dr. sc. Marko Petrak i izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Holistički pristup djetetu u sustavu predškolskog obrazovanja ili rad po principima Waldorfske pedagogije u osnovnoj školi - ponuda drugačijih i inovativnih odgojno-obrazovnih programa za djecu je sve bogatija. U emisiji Izvan okvira od 13:10 zavirili smo u Dječji vrtić Dobro drvo i novu Waldorfsku osnovnu školu u Zagrebu.

O aktualnim političkim temama u Oporbenom zarezu od 15:30 govorit će predsjednik Mosta Božo Petrov. Emisiju uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo izbor pjesama Drage Mlinarca.

U emisiji Melodije s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut evergreena ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije.

Klasični kroj od 18:15 posvećujemo međimurskim nadahnućima - slušat ćemo glazbu 20. i 21. stoljeća nadahnutu arhaičnim međimurskim folklornim napjevima. Uz antologijski ciklus Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog, slušamo skladbe Miroslava Miletića, Mladena Tarbuka i Davora Bobića.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Jasminke Tihi Stepanić Priča o šišmišu i maloj balerini.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Splitu. Uz ostalo donosimo: Vlada i resorni ministar dali punu potporu kako bi se pomorci u svibnju našli na listi prioriteta. Iz Croatia Airlinesa pojašnjavaju kako se na dnevnoj bazi mijenjaju pravila za putnike u tranzitu, što se traži, koje potvrde. Razgovaramo s pomorcem koji već 20 godina plovi na "off-shore" brodovima. Doznat ćemo i novosti iz svijeta pomorstva i gdje se nalaze pomorci koji plove pod našom zastavom!

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Emisija Drugog programa Hrvatskoga radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 govorimo o tome predstavlja li odluka o uvođenju "bunjevačkog jezika" prijetnju za opstanak etničkog i kulturnog identiteta Hrvata u Vojvodini protivno svim eurointegracijskim procesima koji štite manjinske jezike i skupine? Kako je tekla etnogeneza i afirmiranje posebnog kulturno-etničkog identiteta Hrvata u Vojvodini? O tim i drugim pitanjima govore dr. sc. Milana Černelić, profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Jelena Gazivoda, izvršna urednica "Vijenca", književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Matice Hrvatske i telefonom dr. sc. Ivan Dulić, povjesničar iz Vinkovaca.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!