08:26 / 19.04.2021.

Autor: Gorana Hegediš

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

U tjednu koji je iza nas članovi Hrvatske biskupske konferencije okupili su se na dvodnevnom, 62. plenarnom zasjedanju Sabora HBK. Bilo je riječi o različitim temama - od tema vezanih uz pandemiju, te uz stradanje ljudi u potresima i djelovanje Hrvatskog Caritasa, do ekumenskih tema, pogotovo u odnosu na Pravoslavnu Crkvu. Govorilo se i o dušobrižništvu hrvatskih branitelja, a dan prije početka zasjedanja održan je i redoviti susret Stalnog vijeća HBK is predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. U Susretu u dijalogu od 9:05 analiziramo zaključke zasjedanja i sastanka. Naši su gosti generalni tajnik HBK dr. vlč. Krunoslav Novak i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o projektu Učenje u zajednici.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

Devet hrvatskih gradova odnedavno ponosno nose titulu Grad za mlade nakon što su temeljito evaluirane prijave čak 32 grada diljem zemlje. Koje kriterije su gradovi trebali zadovoljiti da bi dobili ovaj značajan certifikat, kako je uopće nastala ideja o gradovima za mlade te što ovo priznanje znači za položaj mladih na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, tema je emisije Izvan okvira od 13:10.

O aktualnim političkim temama u Oporbenom zarezu govorit će koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo novi album Konstatacija jedne mačke Zdenku Kovačiček.

Klasični kroj od 18:15 donosi glazbu nadahnutu narodnim obredima: Mobu (to je stari narodni izraz za običaj okupljanja i zajedničkog obavljanja velikih sezonskih poslova) Šime Dešpalja, Okolo žnjačkog venca (nadahnutu žetvenim običajima) Zlatka Grgoševića i Dodolice (nadahnute dozivanjem kiše) Borisa Papandopula.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Une Radić Zeleni patuljak.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Zadru. Večeras se bavimo pomorskom nesrećom u Sueskom kanalu i njenim posljedicama. Brodovi izgrađeni u šibenskom Iskra brodogradilištu unatoč havariji u Sjevernom moru stigli do naručitelja u Norveškoj. Na zadarskom sveučilištu sve je spremno za međunarodni studij Pomorskoga menadžmenta na engleskom jeziku. Objavljujemo priču o gradnji broda za Centar hrvatskoga koraljarstva na otoku Zlarinu, te najvećem ulovljenom škampu kod Paškog mosta.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Klasični kroj / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Ponedjeljkom na Drugom programu Hrvatskog radija

Ponedjeljkom na Drugom programu Hrvatskog radija

Foto: Drugi dio dana / HR2

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 na Trećem programu Hrvatskoga radija govorimo tema je "BLOK 19" - Sociološki, urbanistički i konzervatorski model obnove Zagreba. Sugovornici su dr. sc. Anđelina Svirčić Gotovac, sociologinja, dr. sc. Katarina Horvat Levaj, povjesničarka umjetnosti i dr. sc. Tihomir Jukić, arhitekt.

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Okrugli stol ponedjeljkom / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!