Ovoga ponedjeljka preporučujemo

28.02.2022.

07:50

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Pravilo i iznimka nisu isto što i teorija i praksa tema je emisije Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 govorimo o svećeništvu i teologiji svećeništva. Kako se svećenici suočavaju sa svojom službom, poslanjem i svakodnevnim životom. Koje vrline svećenika ističe papa Franjo, je li svećeništvo danas u krizi? Kako prepoznati klerikalizam i koji su mu uzroci? Što je potrebno za obnovu svećeništva i treba li Crkva mijenjati koncept formacije svećeništva.

 Gosti su: doc. dr. sc. Branko Murić, profesor na katedri fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i mr. Silvio Košćak, svećenik Varaždinske biskupije, župnik u Legradu i upravitelj župe u Đelekovcu.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Kretanju točke od 10:05 otkrivamo "Nepoznatog Marka Čaklovića" - prerano umrlog fotografa čiji opus sadrži 15 tisuća negativa. Predstavljamo vam i domaćeg strip-autora Krešimira Zimonića, koji je prošle godine obilježio četiri i pol desetljeća kontinuiranog umjetničkog djelovanja. 

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

U Minijaturi za radoznale od 12:23 donosimo priču o braći po oružju, običaju karakterističnom za željeznodobne zajednice od središnje Europe do Mediterana. I ovoga puta govori nam ju prof. Hrvoje Potrebica.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o osjećaju srama i saznajemo kakav utjecaj sram ima na osobni i emocionalni razvoj djeca i mladih.

U emisiji Izvan okvira od 13:10 razgovaramo o "superodlikašima" koji izlaze iz osnovnih škola, pozitivnim i negativnim stranama prijedloga Pravilnika za upis u srednju i drugim rješenjima za vrednovanje i ocjenjivanje učenika koji bi dugoročno unaprijedili sustav obrazovanja u našoj zemlji.

U Oporbenom zarezu gostuje Sandra Benčić, koordinatorica Možemo! - Političke platforme. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić. 

Godine 1993. u Splitu je osnovan sastav Black Coffee, koji je jazz kombinirao s iskustvima bluesa i pop glazbe. Novo izdanje emisije Po vašem izboru od 16:05 donosi kratak osvrt (i izbor pjesama) na njihov albumski prvijenac Black Coffee. 


Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ive Vojnovića: Lukšina tajna

Ovo je monolog upućen nepoznatoj nam ženi, zapitanoj o dubini i pravoj prirodi tajne gospara Lukše.

Klasični kroj od 18:15 posvetili smo akademiku Davorinu Kempfu, skladatelju, muzikologu i glazbenom pedagogu, uz to diplomiranom pijanistu i dirigentu, koji nas je napustio 14. siječnja ove godine u 75. godini života. Urednica emisije je Gordana Krpan.

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Pokladice za maškare - Gordane Lukačić.

U emisiji Pomorska večer od 20:15 koja se realizira iz HRT studija u Zadru analiziramo kako rat u Ukrajini utječe na pomorski promet i trgovinu. Hoće li cijene nafte utjecati na poskupljenje cijena karata u linijskom obalnom prometu? 

Jedna od tema emisije je i onečišćenje mora i kako se što bolje pripremiti za ekološke katastrofe. Provjerili smo kako napreduju radovi na gradnji i rekonstrukciji pristaništa Žigljen na Pagu. Najave za pristajanje brodova na kružnim putovanjima u Zadru više su nego dobre. U emisiji razgovaramo s budućim pomorcima, te ribarima koji se dobro uklapaju u novi projekt zadarskih sociologa o očuvanju ribarstva i ribljeg fonda.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)  

Na Trećem programu od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom razgovaramo o projektu Hrvatski dijalozi o Europi, kojeg je provela Hrvatska udruga rimskog kluba u partnerstvu s Inter University Centre Dubrovnik te Uredom Europskog parlamenta u Zagrebu, a uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i uz dodatne stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Gosti su akademik Ivo Šlaus, prof.dr.sc. Darko Polšek te Nikolina Herceg Kolman.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)


video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!