Ovoga utorka preporučujemo

01.03.2022.

07:24

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kad upotrijebiti prilog "van", a kad prilog "vani"? Može li "van" biti i prijedlog? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te 19:45.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 vodimo vas do umjetničkog ateljea Derda - Hudec u kojem već 30 godina nastaju zanimljivi keramički predmeti. Posebnu pozornost privlače keramičke lampe koje svojom specifičnim izgledom stvaraju ambijentalni ugođaj. Priču o lampama Derda donosi nam Maja Raguž.

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži

Foto: HRT / HRT

U današnjim Poveznicama od 13:10 govorimo o krinkama i krabuljama, o tome je li doba poklada vrijeme kada se stavljaju ili kada padaju maske, pa i o tome za što je sve kriv jadni Krnjo. O pokladnim običajima u Hrvatskoj iz kulturološke i dijalektološke perspektive govori dr. Ivana Kurtović Budja.

Poveznice

Poveznice

Foto: HRT / HRT

U emisiji Stari saksofon od 15:30 bavimo se razvojem hrvatske popularne glazbe, počevši od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do ranih osamdesetih.

Po vašem izboru
od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas ćete slušati rock grupu Opća opasnost.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti Priče o Romima - Katica za sve. O obrazovanju djece pripadnika romske nacionalne manjine govori Simona Borko, defektologinja u Osnovnoj školi Dr. Ivana Novaka u Macincu, u Međimurskoj županiji.

Ciklus Oda-birano od 18:15 u dva dijela donosi koncert koji je održan u prigodi obilježavanja 100 godina općeg prava glasa u Švedskoj prošle godine. Koncert u čast onih koji su se tijekom povijesti borili za pravo glasa za žene uključuje i Četiri pjesme za glas i orkestar koji ćemo slušati upravo idući tjedan na Dan žena, a u prvome dijelu koncerta raspored nastupa Orkestra opere u Goeteborgu donio je Koncert za obou i orkestar Helios Thee Musgrave i baletnu simfoniju Callirhoe francuske skladateljice Cecile Chaminade.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Pospanac u maškarama Lane Bitenc.

U sklopu večernjeg programa Uvijek Prvi od 20: najavljujemo likovni opus hrvatskog umjetnika Slavka Kopača koji se u Meštrovićevu paviljonu može razgledati do 27. ožujka te atraktivan ciklus filmova južnokorejskog autora Chan-wooka Parka, redatelja, scenarista, producenta i bivšeg filmskog kritičara u zagrebačkome kinu Tuškanac.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Kome treba knjiga može je tražiti u biblioteci. Glazbeni urednik glazbu traži u fonoteci. U potrazi za normom pomoći će normoteka. Na Drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 temu za ovu epizodu pripremila je Ana Marija Boljanović.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati na rasporedu je Andromeda emisija koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Andromeda

Andromeda

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 20 sati u izravnom prijenosu iz galerijskog prostora Lauba u Zagrebu koncerta iz ciklusa Sfumato slušamo praizvedbu skladbe Berislava Šipuša, Pasija, za zbor, soliste, naratora i instrumentalni sastav. Solistima i Zborom HRT-a ravna Tomislav Fačini.

Sfumato

Sfumato

Foto: - / -

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!