Ovoga ponedjeljka preporučujemo

14.03.2022.

08:00

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 saznajmo vrše li se samo žitarice i zašto treba vršiti s mjerom.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Koje se Mrtve prirode mogu vidjeti na izložbi u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti? Koji su motivi strojeva i industrije, tako rijetkih u hrvatskom slikarstvu, skulpturi i grafici 20. stoljeća, izloženi u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti? U Kretanju točke od 10:05 poslušajte i treći dio razgovora sa strip-autorom Krešimirom Zimonićem.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijaturi za radoznale od 12:23 profesor Hrvoje Potrebica govori nam o plemenima koja su u željeznom dobu naseljavala Liku. Bili su to Japodi.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 razgovaramo sa studenticom iz Ukrajine i filmašem iz Siska. Oleksandrina zemlja je pogođena ratom, a Matijin grad potresom. Riječ je o dvoje mladih ljudi s različitim interesima, željama i potrebama, ali s istom nadom - da će odrasli koji imaju moć i, prije svega, odgovornost, omogućiti da se njihove mladenačke želje i snovi ostvare.

U Oporbenom zarezu gostuje Davorko Vidović iz saborskog kluba Socijaldemokrati. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Opus Leonarda Cohena, jednog od omiljenih svjetskih kantautora,i nakon autorove smrti nadahnjuje mnoge glazbenike diljem svijeta. Među njima su i kantautorica Maja Posavec i jazz gitarist Ivan Kapec koji su svoj uhodani i posjećeni koncertni projekt "Večer s Cohenom" odlučili pretočiti u album Večer s Cohenom. Emisija Po vašem izboru od 16:05 donosi najbolje izvedbe s tog zanimljivog projekta.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Klasični kroj od 18:15. posvetili smo Damjanu Nembriju, benediktincu i glazbeniku rođenom u Hvaru 1584., koji je velik dio života proveo u Veneciji. Riječ je o jednom od najvažnijih ranobaroknih skladatelja našeg podneblja.

U terminu Priča za velike
i male od 19:48 pripremili smo priču Jalaloddina Rumia: Priča o lavu i pametnom zečiću.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se HRT studija u Puli. Uz ostalo donosimo: Teškoće koje je izazvala dvogodišnja pandemija koronavirusa za brodarsku industriju još se nisu slegle, a već se nadovezuju novi proizašli iz rata u Ukrajini. Sve veći pritisak na more i u ribarstvu, a kombinacija zagađenja i ekoloških promjena odnosno povećanja globalne temperature mora mijenja našu morsku faunu. Na korak smo od prve Fool Moon regate za rekreativce raznih kategorija u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin. 

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Na Drugom programu Hrvatskoga radija Čega sve ima u destiliranoj vodi i zašto je ona uvijek malo kisela? Temu za emisiji S mjerom od 9:40 te od 16:40 na Drugom programu Hrvatskoga radija pripremio je dr. sc. Nenad Raos.

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom govorimo o kulturalnoj pismenosti mladih u Hrvatskoj, tj. njihovom razumijevanju kulture - razumijevanju vrijednosti, obrazaca ponašanja i društveno konstruiranih značenja. O tome razgovaramo s dva sociologa: Benjaminom Perasovićem, profesorom na Sveučilištu u Zagrebu i znanstvenim savjetnikom u trajnom zvanju u Institutu Ivo Pilar i Dinom Vukušićem, asistentom i istraživačem u istom Institutu.  

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!