07:35 / 21.03.2022.

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Podsjetimo se što je red, a što redak u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:48.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Vjera u kriznim vremenima - tema je kojom se bavimo u emisiji "Susret u dijalogu".

Što može i treba činiti vjernik u vremenima pandemija ili ratova? Je li molitva dovoljna ili je važno i konkretno pomagati? Je li emocija straha vjernički prihvatljiva?

Pitanja su na koja odgovaraju provincijal Hrvatske karmelske provincije dr. sc. o. Dario Tokić i redovnica rodom iz Ukrajine, pripadnica Reda sv. Bazilija Velikog u Osijeku prof. Myroslava Mostepaniuk. "Susret u dijalogu" započinje nakon vijesti u 9 sati, urednica je Tanja Baran.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 saznajemo što je važno znati o reakcijama djece na na stresne događaje, kako ih prepoznati i prebroditi.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

"Svi smo jednaki unatoč tome što smo drugačiji" najvažnija je poruka Erasmus projekta koji provodi Gimnazija Sisak u partnerstvu s drugim školama iz Europe. Tko se i što se sve krije iza ovog primjera dobre prakse koja doprinosi provedbi politike jednakih mogućnosti otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bit će gost emisije "S Markova trga". O saborskim i drugim aktualnim političkim temama, od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije s predsjednikom Sabora razgovarat će Sanja Rabuzin-Pavić.

S Markova trga

S Markova trga

Foto: HRT / HRT

Drveće i rijeke peto je diskografsko poglavlje u karijeri Dubravka Ivaniša Rippera i grupe Pips Chips & Videoclips. U novom izdanju emisije Po vašem izboru od 16:05 prisjetit ćemo se tog studijskog albuma, izvorno objavljenog 2003. godine u suradnji s renomiranim američkim producentom Daveom Fridmannom.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Višnje Biti: "Priče o Romima - Ne znate što propuštate". Vesna Perhoč, učiteljica je već trideset godina učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine u Osnovnoj školi Dr. Ivana Novaka u Macincu, u Međimurskoj županiji. Uporna je i uvjerena da uvijek može biti bolje te da se pomaci u razvoju učenika događaju, a osobito sada kada u Macincu postoji i predškola u kojoj romski pomagači djecu uče komunikacijskim vještinama i hrvatskom jeziku.

Klasični kroj od 18:15. posvetili smo koncertantnoj glazbi trojice iznimnih hrvatskih skladatelja rođenih u prvom desetljeću 20. stoljeća - Rodulfa Matza, Borisa Papandopula i Brune Bjelinskog.

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Nade Mihoković-Kumrić: Halo, Zemljani.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se HRT studija u Dubrovniku.

Uz ostalo donosimo: Hoće li pomorci postati taoci i kolateralna žrtva šire političke i vojne krize zbog ruske invazije na Ukrainu? Ponovno zbog COVID 19 zatvorene neke od kineskih luka, po tridesetak kontejneraša čeka pred tamošnjim velikim lukama.

Kako rast cijena energenata utječe na naše ribarstvo i ribare? Dubrovačka srednja Pomorska škola slavi svoju 170. obljetnicu.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2) 

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3) 

Na trećem programu Hrvatskoga radija od 15:15 Okrugli stol ponedjeljkom posvećen je je Danu Frankofonije koji se slavi 20. ožujka. Tim povodom Maja Peterlić razgovara sa Seadetom Midžić, muzikologinjom, bivšim atašeom za kulturu hrvatskog veleposlanstva u Francuskoj i selektoricom festivala Croatie, la voici, te Ladom Muraj, načelnicom Sektora diplomatska akademija MVEP-a, koja je i politički koordinator za Frankofoniju, o utjecaju i prisutnosti Frankofonije u našoj zemlji, osobito u pogledu diplomacije i kulturnih projekata.


 


Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!