08:02 / 09.05.2022.

Autor: HRT

Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U našem mjesečnom izboru jezičnih ukrasa u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 vrijeme je za sintaktičke figure.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U današnjem Kretanju točke od 10:05 govorimo o radovima mladih umjetnika, te vas pozivamo na manifestacije na kojima ih možete razgledati, ali i kupiti. Predstavljamo i uglednog i nagrađivanog domaćeg strip-autora Milana Trenca. Na početku emisije prisjetit ćemo se istaknutog hrvatskog slikara, redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Đure Sedera koji je umro prošli tjedan u Zagrebu u 95. godini života. 

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako smo se igrali nekada. Koliko su se igračke promijenile. I zašto su igračke i igra važne u životu djece. O svemu tome U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 podsjetit ćemo se kroz projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu pod nazivom "Igračke – djetinjstvo zauvijek".

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavljamo vam neke od najuspješnijih srednjoškolskih literata i novinara koji su svoje stvaralaštvo predstavili na nedavno održanom državnom susretu Lidrano.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Oporbenom zarezu od 15:30 gost je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

U novom izdanju emisije Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album Šlager sezone riječkog glazbenika Sandra Bastiančića.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno emitiramo djelo Hane Veček: Bezimena. Razgovor s umjetnicom Nives Čičin Šain o njezinom glavnom načinu izražavanja - tehnici papier-mâchéa, u kojoj je kao mlada djevojka napravila i skulpturu što predstavlja veliku bijelu djevojčica s kolutom. Inspiraciju za ovu kreaciju je Nives Čičin Šain pronašla u prizoru na jednoj od slika Giorgia de Chirica.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Koncerte za violončelo i orkestar dvojice hrvatskih skladatelja – Brune Bjelinskog i Frane Paraća u novijim izvedbama koje je uz orkestar HRT-a ostvarila sjajna violončelistica Monika Leskovar slušat ćete u emisiji Klasični kroj od 18:15.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Sanje Lovrenčić: Tri pera.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Zadru. U večerašnjoj emisiji o stresu kod pomoraca govore stručnjaci – psiholginja i liječnik, te sami pomorci. U emisiji donosimo priče mladih ali i budućih pomoraca, među kojima je i buduća pomorkinja, koja je već odradila kadeturu na brodovima trgovačke mornarice. Bit će riječi i o sigurnosti na brodu, posebno u slučaju požara, o čemu će govoriti zadarski kapetan Alen Gospić.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HR2 / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu Hrvatskoga radija od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom razgovaramo o prehrambenom suverenitetu. Gošće su doktorica znanosti Olga Orlić iz Instituta za antropologiju i sociologinja Nataša Bokan.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!