Ovoga ponedjeljka preporučujemo

01.02.2021.

09:24

Autor: Gorana Hegediš

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Emisiju Hrvatski radio za Banovinu možete slušati od 9:05.

Ništavost ženidbe - tema je današnje emisije Susret u dijalogu. Što kada braku ne ide? Kako postići ništavost ženidbe? Koje sve uvjete treba zadovoljiti? Jesu li olakšani propisi oko ništavosti ženidbe koje je uveo papa Franjo pridonijeli bržem i lakšem rješavanju brakorazvodnih parnica na crkvenim sudovima? O tim temama u emisiji Susret u dijalogu od 10:05 govore kanonska pravnica doc. dr. sc. Marija Džinić, profesorica na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti i novinar Radio Sljemena dr. sc. Davor Šalat. 

Od 11:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

Ravnatelji škola diljem Hrvatske suočavaju se s velikim izazvovima koji su uzrokovani pandemijom i potresima, ali i mnogim drugim kriznim situacijama. Čime se vode u upravljanju kriznim situacijama, što sve obuhvaća taj pojam i kako treba pristupiti učenicima i djelatnicima u kriznim stanjima, u emisiji Izvan okvira od 13:10 govore Josip Petrović, ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Trnsko i psihologinja Nada Kegalj, voditeljica tima za psihološke krizne intervencije Republike Hrvatske. 

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Kako će se previranja u SDP-u odraziti na lokalne izbore, zašto je važno čišćenje u vlastitom dvorištu, kako na afere reagira SDP, a kako HDZ i kako su tajne snimke postale sredstvo borbe protiv političke korupcije - dio je tema emisije u kojoj ćemo govoriti o obnovi nakon razornog potresa i mjerama protiv korona virusa. Oporbeni zarez od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboruod 16:05 pripremili smo album pod naslovom Time rock grupe Time.

U emisiju Klasični kroj od 18:15 slušamo djela hrvatskih skladatelja nadahnuta omiljenim narodnim plesom kolom. Efektne glazbene doživljaje inspirirane kolom nalazimo u opusima Ivana pl. Zajca, Milutina Polića, Borisa Papandopula, Antuna Dobronića, Ive Tijardovića i Krešimira Baranovića.   

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Sanje Lovrenčić Mačak i lisica.  

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Splitu. Uz ostalo poslušajte: Bliži se vrijeme prijave poreza, pomorci na stranim zastavama mogu putem aplikacije na E-građanin priložiti svoje potvrde o primanjima i provjeriti obveze ali i uložiti žalbe ministarstvu. - Brodari diljem svijeta u svoje obvezne zahtjeve uz liječničke potvrde uvrštavaju i , za sada još neobavezno, cijepljenje protiv Covid - 19; pitanje je samo dana kada se pomorci neće moći ukrcati bez toga. Stručnjaci iz Osijeka i Splita projektiraju najveći hibridni jedrenjak, pogon na elekričnu energiju i vjetar.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.  

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

U Okruglom stolu ponedjeljkom od 15:15 govorit će se o novim izazovima, teretima i odgovornosti s kojom se nosi odgojno-obrazovni sustav u svijetu i u Hrvatskoj. Posebno u uvjetima pandemije korona virusa i potresa koji su u ožujku i prosincu 2020. godine i siječnju 2021. godine pogodili Zagreb i mnoga mjesta Sisačko-moslavačke županije. Naši sugovornici su dr. sc. Siniša Opić, profesor i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Dubovečak, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici i Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i knjižničarka u OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici. 

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

Prosjačka opera, uzbudljiva priča iz velegradskog podzemlja koja plijeni dobrom pričom i satirom na račun režima i odnosa policije i kriminalaca, redateljsko je i koscenarističko ostvarenje slavnoga Jiríja Menzela. Komedija/drama na rasporedu je u 20:50.

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!