Ovoga ponedjeljka preporučujemo

10.01.2022.

07:09

Autor: Gorana Hegediš/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Trideset je godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ključnu potporu u tim procesima Hrvatskoj je dala Sveta Stolica. Kako je to tada bilo? Koje su veze između Republike Hrvatske i Svete Stolice u prošlosti i suvremenosti? U kojoj se mjeri provode ugovori između dviju zemalja? Zašto u Hrvatskoj povremeno dolazi do otpora? Je li zastoj u procesu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca na bilo koji način naštetio dobrim odnosima Hrvatske i Svete Stolice? Koje su perspektive za odnos dviju zemalja? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nekadašnja ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

U Kretanju točke od 10:05 vodimo vas na izložbu istaknutog predstavnika hrvatske avangardne scene 1920.-tih i pioniru domaćega grafičkog dizajna u Klovićevim dvorima. Čut ćete drugi dio razgovora s jednim od najistaknutijih hrvatskih strip-autora i dizajnera Mirkom Ilićem. Doznate ćete i kako je tema umiranja i smrti u likovnim umjetnostima predstavljena na izložbi Eksploatacija smrti u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti?

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana .

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o darovitoj djeci.

Što podrazumijeva inkluzivnu školsku kulturu, zašto je važna u odgoju djece i mladih te kolika je odgovornost ravnatelja i ravnateljica u osiguravanju inkluzvnog školskog ozračja - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin. Emisiju, koja je na rasporedu od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album Na kraju dana iz 2005. pijanistice i pjevačice Suzane Horvat.

U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušat ćete snimke s nove kompaktne ploče naslovljene I colori koju su snimile flautistica Tamara Coha Mandić i harfistica Dijana Grubišić Ćiković. Među njima su djela Ivane Lang, Petra Obradovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika, Zorana Novačića i Ive Josipovića.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Jasminke Tihi Stepanić Priča o dječaku koji je zaboravio gdje je parkirao bicikl.

U emisiji Pomorska večer od 20:15 koja se realizira iz HRT studija u Dubrovniku govorimo o izazovima koje pred brodarstvo donosi ova godina. Predstavljamo vam i pomorskog kapetana zaslužnog za spašavanje 800 migranata u vodama Mediterana, krajem prošle godine. Kapetan Pavao Botica iz Ploča zapovjednik je na brodu SEA-EYE 4, nevladine i neprofitne misije spašavanja izbjeglica u Mediteranu. Svoju životnu priču ispričat će i inženjerka pomorstva, koja je zbog ljubavi život na brodu i rodni Caracas zamijenila za Dubrovnik , obiteljski život i mjesto predavača u Pomorskoj školi.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Emisija Život glazbe od 16:35 posvećena je dvama skladateljima - Franzu Schubertu, u povodu 225. obljetnice njegova rođenja, i Aleksandru Skrjabinu, povodom 150. obljetnice rođenja.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!