Ovoga ponedjeljka preporučujemo

17.01.2022.

06:58

Autor: Narcisa Tkalčić Matuzić/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Komuniciraju li radovi američke umjetnice Kiki Smith u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti zajedno s radovima hrvatskih umjetnica, i kako? Zašto je početak rata u Sloveniji 1991. potaknuo Gordana Duplančića na autobiografski strip? Na koji je način prekarni rad - izraz koji se provlači kroz životna iskustva mladih, nadahnuo umjetnike za izložbu u Galeriji Nova? O svemu tome više u emisiji Kretanje točke od 10:05.

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi, u kojem govorimo o aktualnim temama te donosimo izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Konj je životinja koja je imala važnu simboličku snagu i značaj kroz povijest. Priča o tome vraća nas u doba prije Krista, u razdoblje halštatske kulture. Više u Minijaturama za radoznale od 12:23.

U odgoju djece potrebno je puno ljubavi i povjerenja, ali i granica. Granice su dobre i važne za djecu. Kako ih postaviti i zašto su važne - otkrivamo u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 otkrivamo u kojoj je fazi Obrtnička škola Koprivnica u gradnji centra kojim se želi postići izvrsnost u strukovnom obrazovanju.

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Mosta Božo Petrov. Emisiju, koja je na rasporedu u ponedjeljak od 15:30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušamo narodnim stvaralaštvom nadahnute skladbe hrvatskih autora. Sedam narodnih melodija Miroslava Šlika i Šest narodnih Josipa Štolcera Slavenskog bliske su po vremenu nastanka (1935. i 1927.), ali i po formi. Zanimljivo je da su obje skladbe objavljene u nakladi stranih nakladnika (Schirmer Publishing, Schott). Čut ćemo i Parafraze hrvatskih narodnih napjeva za klavir suvremenog skladatelja Tomislava Uhlika, koji je na temelju narodnih melodija oblikovao svojevrsne "pjesme bez riječi."

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

Je li poduka jedno, a pouka drugo, ili je to sve zapravo isto, nešto od toga čak i preporučljivo? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 19:45.

Kako se leti na nekoj visini, to je uglavnom jasno. Ali što kad se leti – ispod nule?

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Temu za ovu epizodu emisije S mjerom od 9:40 pripremio je Dražen Lučić.

S mjerom

S mjerom

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

I ove godine radiofonski slavimo Rođendan umjetnosti uključujući se u međunarodnu proslavu Europske radiodifuzijske unije "Art's Birthday" uz četverosatni program od 20 sati do ponoći koji kombinira prijenose iz dvadesetak gradova među kojima su Bratislava, Stockholm, Lausanne, Freiburg, Bukurešt, Lisabon, Madrid, Berlin, Bern, Beč, Antwerpen, Beograd, Varšava, Leipzig, Ljubljana i dakako Zagreb.

Naš predstavnik je ove godine mladi multimedijalni umjetnik, perkusionist, skladatelj i programer Alex Brajković koji će u Studiju Bajsić premijerno izvesti multi-instrumentalni elektroakustički performans "Lineworks" u kojem istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičkih zvukova te krutog i elastičnoga glazbenog materijala, pa intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura.

Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti

Foto: HRT / HRT

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV3)

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!