Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

04:39 / 23.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Temperaturu možemo mjeriti na primjer u Fahrenheitovim, Rankineovim i Romerovim stupnjevima. Ipak, kod nas su se udomaćili samo jedni! O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

U Kretanju točke od 10:05 govorimo o suradnji ukrajinskih i hrvatskih kulturnih institucija i umjetnika, te o 40 godina postojanja zagrebačke Galerije Klovićevi dvori. Čut ćete i treći dio razgovora s uglednim i nagrađivanim domaćim strip-autorom Milanom Trencom. Pozivamo vas i da pogledate izložbu Transformacija drva.  

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U tijeku je posljednja faza provedbe projekta "Modernizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja", a u ovotjednoj emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavit ćemo vam što su do sada uspjele ostvariti strukovne škole na istoku Hrvatske te s kojim se izazovima bore u nastojanju da privuku i zadrže mlade na njihovom području.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Mosta Božo Petrov. Emisiju, koja je na rasporedu od 15,30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Novi val neiscrpna je tema pa ćemo ga se još jednom prisjetiti, ali iz specifičnog kuta: kroz priču o zagrebačkoj izdavačkoj kući Suzy koja je početkom 1980-ih objavila mnoge ključne albume toga žanra. U novoj emisiji Po vašem izboru od 16:05 preslušavamo retrospektivno ostvarenje jednostavnog naziva Novi val, na kojemu sudjeluju neki istaknuti novovalni protagonisti, kao što su Azra, Film, Parlament i drugi.  

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Katje Šimunić Mala četrnaestogodišnja plesačica. Ona se zvala Marie-Geneviève Van Goethem. Počela je pozirati Edgaru Degasu kad je imala samo četrnaest godina. Ispod staklene zaštite stajala je skulptura od voska, visoka 98 centimetara. Mala četrnaestogodišnja plesačica fascinira i danas, neodgonetljiva u svom provokativnom stavu moderne plesne junakinje. Jedna je od najvoljenijih i najposjećenijih skulptura. Drugačija, svoja, i da - lijepa.

Klasični kroj
od 18:15 posvetili smo trojici skladatelja rođenih u Šibeniku tijekom 16. i 17. stoljeća – to su Julije Skjavetić, Ivan Lukačić i Ivan Šibenčanin.  

U terminu Priče za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Tamare Bakran Srce-kuća.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Puli.  

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture. 

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 15:15 tema Okruglog stola ponedjeljkom je Položaj romske zajednice u suvremenom hrvatskom društvu – Izazovi daljnjeg osnaživanja pripadnika romske zajednice. Gosti su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, prvi pripadnik romske zajednice u Hrvatskom saboru, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara te Maja Grubišić urednica časopisa Phralipen i portala Phralipen za promociju romske kulture i osnaživanje Roma.  

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!