Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

01.08.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Osim o redu riječi u rečenici, danas u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 promišljamo i treba li i kada stavljati sebe na prvo mjesto.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Papa Franjo posjetio je Kanadu. Donosimo najvažnije naglaske  "pokorničkog hodočašća", 37. papinog apostolskog putovanja pod geslom "Hodimo zajedno".

Zvona dubrovačke biskupije pozdravila otvorenje Pelješkog mosta, koji je blagoslovio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Biskupi zagrebačke crkvene pokrajine uputili otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju o neistinama glede djece u ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku.

Posjetili smo franjevački samostan u Karlovcu – franjevci su odnedavno ponosni nositelji titule najljepšeg urbanog vrta u Gradu Karlovcu, a mi smo u razgovoru sa župnim vikarom i vrtlarom fra Matom Bašićem saznali što se sve krije u najstarijem i jedinom vrtu poznate Karlovačke zvijezde.

Uz bogatstvo povrtnjaka, ljekovitog i začinskog bilja, otkrili smo i druga bogatstva karlovačkog samostana, knjižnice i muzeja. 

Završena je godina svetog Ignacija, a time i europski projekt "Magis Europe", koji je ove godine održan u našoj zemlji.

Upoznajemo i rad humanitarne udruge "Fra Ante Antić" koja djeluje pri zagrebačkom franjevačkom samostanu Gospe Lurdske. Emisiju Trag vjere poslušajte nakon vijesti u 9 sati, urednica je Ana Dagelić.


Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o plemenu Histri. Histri su dali ime poluotoku Istri. Na prostor poluotoka doselili su oko 1200. prije Krista.

Minijature za radoznale

Minijature za radoznale

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta ERASMUS K 1 pod sloganom "Misli globalno, djeluj lokalno" djelatnici osnovne škole u Fužinama posjetili su osnovnu školu Gradec u Litiji u Sloveniji. O tome govorimo u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

U emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavljamo vam šibenski Centar za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut i Centar umjetne inteligencije Lipik.

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album Izgubljen i nađen Gorana Barea.

U Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike.

Galerija
Izvan okvira, Foto: HRT/HRT
Po vašem izboru, Foto: HRT/HRTMelodije s patinom, Foto: HRT/HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Vida Hribara: Malo više kiše.  U Zagrebu pada obilna kiša. Ona je zaboravila kišobran, pokušava dobiti jedno od svoje troje djece na mobitel. Ne javljaju se. Ona razmišlja o tome kako nekako uvijek kada pada kiša se nitko ne javlja. Na fonu zagrebačkih zvukova kaotičnoga prometa, unutrašnji glas pedesetogodišnje žene sumira život, u desetak minuta čekanja da kiša oslabi, prestane, pa da se pješice uputi kući.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Mladena Kopjara: Uspavanka baruna Slavomira. 

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Puli.

Galerija
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT
Pomorska večer, Foto: HR1/HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 19 sati možete slušati ARC Top 40 radijski chart shows najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu u emisiji Europeum EuroRadio od 20 sati možete pratiti snimku koncerta Orkestra Svete Cecilije održan 26. studenog prošle godine u Rimu. Na programu su bila djela Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Carla Philippa Emmanuela Bacha i Jeana Sibeliusa. Orkestrom Svete Cecilije ravna Sir Antonio Pappano.

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!