Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

08.08.2022.

08:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program Uvijek Prvi, u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna javljanja novinara o glavnim događajima dana.

Gdje se obrazuju socijalni pedagozi, čime se bave i na koji način utječu na promjene u društvu - poslušajte u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

"Četvrti duo u D-Duru" Ivana Manea Jarnovića i  "Simfoniju" Amanda Ivančića te "Koncert za dvije violine i gudače u D-Duru" Josipa Mihovila Stratica poslušajte u emisiji Klasični kroj od 18:15.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U emisiji Govorimo hrvatski, od 19:25, podsjećamo se vaših pisama koja smo jedanput na mjesec komentirali u tzv. brzinskim epizodama. Današnje su teme - medijske pogreške, glasovi umjesto slova i ukusi Francuske.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, na rasporedu je od 20:15. U emisiji koja ove godine slavi svoju 70. obljetnicu večeras poslušajte:

More je varljivo – zato oprez. Na poštivanje pravila u pomorskom prometu pozivaju i iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru , kojima su i ovoga ljeta pune ruke posla. 195 – broj za pomoć u kriznim situacijama na moru!

Kako je kada se brod pretvori u zatvor a pomorci u taoce, napuštene od vlasnika broda, znaju nerijetko i naši pomorci. Hoće li ova godina biti zapamćena po najvećem broju slučaj napuštanja broda od strane brodara?!

Rast potražnje za brodskim prostorom donio i našim brodarima znatnu dobit . Atlantska plovidba u prvih 6 mjeseci s dobiti gotovo kao u cijeloj prošloj godini!

Luka na ušću Neretve postaje dio novih trgovačkih mreža uslijed rata u Ukrajinu, Sve više prometa ostvaruju s tržištem zemalja Srednje Europe.

U Solani Ston počela berba soli.

Jeste li znali – veliko ime našeg slikarstva, Vlaho Bukovac svoje rane radove naslikao je kao mali od palube na jedrenjaku Dubrovnik 8. 

U Korčuli, velika izložba "Korčulanska drvena brodogradnja".

Pomorsku večer ovog ponedjeljka emitiramo iz Dubrovnika, a urednica je Božica Đurđević.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Music pub Zlatka Turkalja na Drugom programu od 14 sati, premijerno predstavlja domaća glazbena izdanja te najznačajnije svjetske glazbene materijale. Emisija donosi recenzije, komentare, reportaže, prikaze, osvrte, kritike glazbenih događaja, gostovanja, akustične koncerte, promocije i najave. 

Music pub Zlatka Turkalja

Music pub Zlatka Turkalja

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U izdanju nakladničke kuće Hangar 7 nedavno je objavljen strip "Loki" scenarista Roberta Rodija i crtača Esada T. Ribića. Riječ je o izvorno četverodijelnom mini-serijalu koji je u okrilju glasovite izdavačke kuće Marvel objavljen 2004. i 2005. godine. U povodu hrvatskog izdanja tog stripa u emisiji Strip na Trećem, od 22:03, na Trećem programu Hrvatskoga radija razgovaramo s njegovim crtačem, ili, primjerenije, slikarom Esadom T. Ribićem, koji već dulje uživa status ne samo jednog od najboljih Marvelovih crtača, nego i jednog od najuspješnijih hrvatskih autora stripova u SAD-u.

Strip na Trećem

Strip na Trećem

Foto: HRT / HRT

U niz emisija o glazbi nadahnutoj grčkom mitologijom, u Glazbenim vezama od 22:30, predstavljamo ulomke iz baleta "Prometejeva stvorenja" Ludwiga van Beethovena.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!