Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

30.05.2022.

07:28

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 iskoristimo današnji praznik da se sjetimo mnogih značenja imenice zemlja, od kojih je samo jedno sinonim za imenicu država.

Od 10 sati možete pratiti izravni prijenos mise povodom Dana državnosti iz bogoslužnog prostora blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu u Zagrebu.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 vodimo vas u Kuću pripovijedanja i priča i otkrivamo zašto je pripovijedanje važno - kako utječe na emocije i maštu djece, ali kako može biti i moćan alat u odgoju i obrazovanju i sastavni dio uspješnoga rada s djecom i mladima.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

Što podrazumijeva profesionalizacija ravnateljica i ravnatelja škola, kakav je njihov status u sustavu i društvu, s kojim se izazovima susreću, u čemu griješe i kako u današnje vrijeme izgleda njihov posao - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 poslušajte posebnu emisiju posvećenu Danu državnosti. 

Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete album SMILE gitariste Damira Kukuruzovića i njegove skupine Django Group.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo dvije intimističke pjesme Vladimira Nazora: "Nešto pluta" i  "Uz bregove". Ona naslovljena "Nešto pluta" evocira veslanje s ocem do nečega nepoznatoga što su ugledali u daljini, očekujući uvijek da je to tamo - nešto neodoljivo lijepo. Najčešće je ipak samo komad drveta koji pluta na površini mora, ali snovi da će se pronaći tajanstvena i prelijepa stvar ne napušta dječaka. Pjesma "Uz bregove" uvlači nas pak u svijet djetinje igre, u zamišljanje kazališta na obali mora.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

Klasični kroj od 18:15 ispunit ćemo glazbom koja nosi domoljubno i herojsko obilježje. Našli smo je u opusu Jakova Gotovca – slušat ćemo ulomke iz njegove opere oratorija Petar Svačić i iz opere Mila Gojsalića.

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo premijeru priče Nataše Ozmec: Karirani kaput.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorske večeri od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Dubrovniku. Uz ostalo poslušajte: Udruga hrvatskih brodara Mare Nostrum slavi svoju 30. obljetnicu. U protekla tri desetljeća nestale su s tržišta neke od najvećih hrvatskih kompanija. U kojem se smjeru transformira nacionalna trgovačka flota? Svjetska pomorska trgovina u snažnom porastu, Kako ide našem brodarstvu? Tko su Amerikanci koji su mogući projektanti u izgradnji kruz terminala u Gružu.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Drugi dio dana

Drugi dio dana

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem programu od 15:15 tema Okruglog stola ponedjeljkom je Dan državnosti – država i nacionalni identitet u jeziku i usmenoj književnosti. Sugovornici su Tanja Baran i Marko Alerić, a moderator je Danijel Labaš.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!