Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

28.11.2022.

07:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Već znamo za pleonazam kao jezičnu pogrešku ili figuru. Danas o jednoj njegovoj podvrsti: o vezničkom pleonazmu razgovaramo u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 6:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

I ove godine s početkom došašća Hrvatski caritas predstavio je nacionalni humanitarni program "Za 1000 radosti". Ova predbožićna akcija pokrenuta prije dvadeset godina prerasla je u cjelogodišnji program kojim Hrvatski caritas pomaže najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

Partner u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji je Etnografski muzej Zagreb koji svojom izložbom "Lica gladi" i edukativnim programima u društvu nastoji razvijati socijalnu osjetljivost i solidarnost.Koliko smo osjetljivi na potrebe drugih, osobito siromašnih?

Tko su danas ljudi koji trebaju našu pomoć? Zašto je došašće, kao vrijeme priprave za Božić, obilježeno humanitarnim djelovanjem mnogih pojedinaca, udruga i organizacija.

O djelovanju Hrvatskoga caritasa, smjenama u vrhu globalne humanitarne organizacije Caritasa Internationalisa te poruci koju šalje izložba "Lica gladi" u emisiji Susret u dijalogu od 9:05 govore ravnatelj Hrvatskoga caritasa fra Tomislav Glavnik i suautorica izložbe "Lica gladi" dr. sc. Melanija Belaj s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

U Kretanju točke od 10:05 otkrivamo koja su putovanja bila inspiracija za - kako ga sam naziva - emotivno slikarstvo Seana Scullya. Koje nove grafičke romane uskoro objavljuje Danijel Žeželj, te kako je hipnoza potaknula umjetnicu Niku Radić na svoj umjetnički rad.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o devedeset godina rada OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu .

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete riječku grupu Laufer.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam– informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik stranke Centar Ivica Puljak. Emisiju koja je na rasporedu u 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 slušat ćemo glazbu hrvatskih skladatelja rođenih na samom početku 20. stoljeća - Mladena Pozajića, Božidara Kunca, Jurja Stahuljaka i Rudolfa Matza.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Nataše Ozmec: Duboko u šumi.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći emitira se iz HRT studija u Splitu.

Uz ostalo donosimo:

Ekspanzija pomorskog prometa, rast vozarina i kronični nedostatak pomoraca promijenila je i tržište rada. - Hrvatska se pozicionira kao sve važniji pomorski prometni tranzitni punkt, Rijeka i kvarnerski plinski terminal je u fokusu interesa.

U idućih tri do sedam godina gotovo 800.000 pomoraca diljem svijeta morat će proći novu obuku i steći nove licence zbog promjene tehnologije i novih goriva.- Ribari još uvijek čekaju naknade zbog krize ali i pad cijena goriva, osobito plavog dizela.- Splitska luka dobit će novi međunarodni putnički terminal.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

ARC Top 40
od 20 sati do ponoći je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

U Theatraliji od 9 sati obilježavamo 60 godina postojanja prvoga profesionalnoga suvremeno-plesnog ansambla u našoj zemlji - Studija za suvremeni ples. Prisjećamo se njegovih početaka, razgovaramo s nekadašnjim umjetničkim voditeljicama, plesačima i plesačicama, govorimo o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

U Razgovoru s povodom od 10:30 emitirat ćemo razgovor s dr. Tomislavom Bracanovićem, autorom nedavno objavljene knjige "Etika umjetne inteligencije", u izdanju Instituta za filozofiju u Zagrebu. Riječ je o prvoj knjizi nekog od domaćih autora o toj temi koja postaje sve aktualnija s obzirom na ubrzani razvoj i široku primjenu umjetne inteligencije. 

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

O utjecaju njemačke nacionalne zajednice tijekom stoljeća do suvremenoga hrvatskog društva poslušajte za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15. 

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Novu glazbu za klavirski trio s albuma Moto Finale objavljenog u prosincu prošle godine slušat ćemo u Americani od 19 sati. Sve skladbe na albumu izvodi Trio Casals.    

Americana

Americana

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati u emisiji Europeum Euroradio slušat ćete snimku koncerta Simfonijskoga orkestra radija BBC održanog 5. listopada ove godine u Londonu. Na programu su bila djela Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva. Dirigent je bio Sakari Oramo.  

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Drugi dio ogleda Marka Paradžika "Religija u djelima Carla Gustava Junga i Mircea Eliadea" poslušajte u Diagnosisu od 22:03.    

Diagnosis

Diagnosis

Foto: HRT / HRT

U nizu emisija Glazbene veze od 22:30 posvećenih skladateljicama slušat ćemo glazbu Fanny Mendelssohn Hensel. Sestra Felixa Mendelssohna ostala je u sjeni glasovitog brata, iako je odigrala jednu od ključnih uloga u oblikovanju njegove kreativnosti. 

U Kozmopolisu od 23 sata u eseju prevoditeljica i esejistica Alla Tatarenko upoznaje nas sa zbirkom pripovijedaka Nade Gašić "Posljednje što su vidjele" u kojoj traži podudarnosti s opusom poznatog poljskog književnika i profesora crtanja Brune Schulza.    

Kozmopolis final

Kozmopolis final

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!