Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

05.12.2022.

07:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:25 čut ćete prvi dio trilogije o kraćenju: ponavljamo što su kratice, što su pokrate i koja su njihova osnovna pravila.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

O adventskim duhovnim ponudama raspravljamo u emisiji "Susret u dijalogu". Što su sadržaji duhovih priprava za blagdan Božića koje se organiziraju u okrilju Crkve? Tko je sve pozvan organizirati duhovne obnove, samo klerici ili i vjernici laici? Ima li u predbožićnom konzumerizmu ikakvih sadržaja povezanih s rođenjem Isusa Krista ili je riječ tek o lijepom ugođaju i zabavi za puk?

Zašto su mise zornice tako popularne? O tome govore župnik župe sv. Stjepana u zagrebačkom Botincu Matej Petrić, nacionalni koordinator Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Matija Ricov i sužupnik župe sv. Blaža u Zagrebu Anđelko Katanec. "Susret u dijalogu" započinje nakon vijesti u 9 sati urednica je Tanja Baran.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

U Kretanju točke od 10:05 otkrivamo s kojim se radovima kipar Ivan Meštrović predstavlja praškoj publici. Kako zagrebački Muzej za umjetnost i obrt dok traje njegova obnova i dalje nastavlja izlagačku djelatnost. Te koliko su ilustracije i dizajn važni u današnjem vremenu interneta, novih tehnologija i dominacije slike nad riječju.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja predstavljamo program "Neka cijeli svijet suncokreta", kojeg u partnerstvu provodi umjetnička organizacija "Otvoreni likovni pogon", Udruga za sindrom Down - Zagreb i Knjižnica grada Zagreba, Knjižnica Gajnice.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 povodom Međunarodnog dana volontera posjetili smo Zagorkine volontere u zagrebačkoj Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke i doznali zašto bi svatko od nas trebao izdvojiti svoje vrijeme za nekoga tko treba našu pomoć.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Po vašem izboru od 14:05 slušat ćete grupu Beti koju čine Natali Dizdar i članovi grupe Majales.

Po vašem izboru

Po vašem izboru

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Mosta Božo Petrov. Emisiju koja je na rasporedu u 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

Jedna od najvećih hrvatskih pijanistica, Melita Lorković, imala je buran životni put ispunjen ispjesima, ali i teškim godinama progona u ratnim i poratnim prilikama. U emisiji Klasični kroj od 18:05 o njezinim vrhunskim umjetničkim dosezima ponajbolje svjedoče sačuvane snimke.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Darovi Svetog Nikole Ivana Tomičevića.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisiju o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći emitiramo uživo s trajekta Marko Polo u povodu 75. rođendana Jadrolinije. Vraćamo se u prošlost i vrijeme nastanka našeg najvećeg linijskog brodara, ali govorimo i o budućnosti - novim brodovima i trajektima.

Čut ćete i priče mornara te zapovjednika Jadrolinijinih brodova. Osim toga donosimo i veliku reportažu s ovogodišnje dodjele nagrada za spašavanje na moru - Plave vrpce Vjesnika, koja je prošli četvrtak održana u Dubrovniku.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 16 sati možete pratiti nogometnu utakmicu sa Svjetskog prvenstva u Kataru Hrvatska – Japan.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Druga suita iz baleta "Daphnis i Chloe" Mauricea Ravela, "Fantazija za klavir i orkestar u g-duru" Claudea Debussyja te njegov "Preludij za faunovo poslijepodne" neka su od djela na rasporedu Jutarnjeg koncerta od 7:05.

Jutarnji koncert

Jutarnji koncert

Foto: HRT / HRT

U Znanstvenom koncentratu od 13 sati, naši su gosti dr. Mile Ivanda i Matea Rajić s instituta Ruđer Bošković, koji su nedavno otkrili obećavajući potencijal novog materijala za primjenu u litij-ionskim baterijama.

Znanstveni koncentrat

Znanstveni koncentrat

Foto: HRT / HRT

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 razgovaramo o siromaštvu u Hrvatskoj.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Londonski simfonijski orkestar slušat ćemo u Životu glazbe od 16:30.  

Život glazbe

Život glazbe

Foto: HRT / HRT

Glazbu za saksofone Erica Biddingtona s albuma "Windpower", objavljenog u prosincu prošle godine, slušat ćemo u Americani od 19 sati.

Americana

Americana

Foto: HRT / HRT

Od 20 sati u emisiji Europeum - Euroradio slušat ćete snimku koncerta Simfonijskoga orkestra Praškog radija održan 1. listopada ove godine u Pragu. Na programu su djela Bohuslava Martinua, Igora Stravinskoga i Antonina Dvoraka. Dirigent je Petr Popelka.

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

U nizu emisija Glazbene veze od 22:30 posvećenih skladateljicama slušat ćemo glazbu Fanny Mendelssohn Hensel. Sestra Felixa Mendelssohna ostala je u sjeni glasovitog brata, iako je imala jednu od ključnih uloga u oblikovanju njegove kreativnosti. Slušamo njena vokalna i klavirska djela.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!