Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

16.01.2023.

06:19

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Je li zabrana sintagme "da li", to jest njezino obavezno pretvaranje u "je li", dobar jezični savjet? O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Čelnici abrahamskih religija - kršćani, muslimani i židovi zauzimaju se za etički razvoj umjetne inteligencije, te su potpisali dokument Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije – inicijativu Papinske akademije za život i Zaklade RenAIssance kojoj su se prve pridružile velike svjetske tvrtke koje se bave razvojem umjetne inteligencije kao što su Microsoft i IBM, te Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. U emisiji razgovaramo o razvoju umjetne inteligencije, njezinim dobrobitima za pojedinca i čovječanstvo u cjelini ali i opasnostima.  

Vodi li nas umjetna inteligencija prema smanjenju siromaštva, bolesti i obnavljanju prirodnog okoliša, mogu li religije dati svoj doprinos, a da ih se ne optužuje da priječe razvoj i napredak, kako se zaštiti od opasnih sustava umjetne inteligencije? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 govore: zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani iz Mešihata Islamske zajednice u RH, rabin Židovske zajednice Bet Izrael dr. sc. Kotel Dadon i dr. sc. Anto Čartolovni s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Kako jezik od same artikulacije glasova, preko utjecaja na našu percepciju, pa sve do fenomena izumiranja jezika potiče umjetnike na kreativnost doznajemo u emisiji Kretanje točke od 10:05. Nastavljamo priču o strip-časopisu "Kvadrat" - najdugovječnijoj specijaliziranoj domaćoj strip-publikaciji. Doznajemo i kako je jedan gastronomski naziv inspirirao performativu umjetnicu za svojevrsni umjetnički triptih znakovita naslova Musaka?

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

U emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavit ćemo učeničku zadrugu Komercijalne i trgovačke škole u Bjelovaru.

Po vašem izboru
od 14:05 slušat ćete album Javi se kad stigneš grupe Vatra.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"!

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Emisiju koja je na rasporedu u 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Klasični kroj od 18:05 posvetili smo skladatelju Božidaru Kuncu - uz 120. obljetnicu rođenja.

U terminu Priče za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter Igre oblaka i sunca.

Pomorskoj večeri, koja se od 20:15 realizira se iz HRT studija u Rijeci, donosimo priču o brodogradilištu Viktor Lenac, jedinom europskom brodogradilištu koje je zbog dobrog poslovanja "nagrađeno" plaćanjem dodatnog poreza na dobit. U Rijeci traju i realizirat će se važni projekti ulaganja u lučku infrastrukturu, među kojima je i proširenje Praškog pristaništa kojim će se dobiti nova obala dubine 20 metara. O tome razgovaramo s ravnateljem Lučke uprave Rijeka, Denisom Vukorepom. Što donosi Schengen na moru i koje su novosti važne za ribare, a što će biti s najvećom potopljenom kočom na Jadranu? Što će biti s onečišćenjem mora u Kostreni? 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati u emisiji Jedan plus jedan o knjizi Crtice govore autorica knjige Zrinka Paladino i književna kritičarka, naša kolegica Karolina Lisak Vidović

Jedan plus jedan

Jedan plus jedan

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Sinovi, kćeri", prema djelu Ivane Bodrožić, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30. 

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Theatralia, od 9 sati, bavi se dramskim opusom Antona Pavloviča Čehova u domaćem i regionalnom okruženju, u rasponu od ilustracije do interpretacije, a u povodu nedavne premijere "Višnjika" u ZKM-u o kojoj govore Katarina Bistrović-Darvaš i Ugo Korani.

"Drugi koncert za violinu u g-molu" Sergeja Prokofjeva, nastao 1935. godine na rasporedu je emisije Stoljeće glazbe od 10:05. 

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

Gošća emisije Razgovor s povodom, od 10:30, redateljica je i nova ravnateljica drame zagrebačkog HNK Nenni Delmestre. Govorimo o budućem repertoaru, ali prisjećamo se i njezinih važnijih predstava.  

Slijedi emisija ozbiljne glazbe Tražili ste, poslušajte od 11 sati.  

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

Kraći tekst o francuskom sociologu znanosti, filozofu i kustosu Bruni Latouru slijedi u Znanstvenom koncentratu, od 13 sati. 

Frankofonu glazbu slušamo u Francuskom valu od 13:30. 

Od 15:05 tema za Okruglim stolom ponedjeljkom je Žene u diplomaciji, a tome razgovaramo s prof.dr.sc. Vesnom Pusić, bivšom ministricom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr.sc. Verom Tadić, bivšom veleposlanicom i generalnom konzulicom Republike Hrvatske u nizu destinacija i voditeljicom projekta Žene u diplomaciji te s dr.sc. Zdenkom Weber, istaknutom hrvatskom diplomatkinjom i muzikologinjom, koja se izrazito uspješno ostvaruje u oba ta područja djelovanja.  

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Od 16 sati na rasporedu je emisija Eppur si muove. 

"Život ili smrt" podnaslov je Života glazbe od 16:30, u kojem izdvajamo simfonijsku pjesmu "Život junaka" Richarda Straussa

U terminu Radioigre, od 18 sati, emitiramo djelo Damira Markovine Tukolovka.  

Glazbu Simona Proctora u izvedbi Tima Haya s albuma "Virtuozna djela za klavir", objavljenog u prosincu prošle godine slušat ćemo u Americani od 19 sati. 

Snimku koncerta Simfonijskog orkestra Bavarskog radija, održanog u prosincu prošle godine u Münchenu, slušamo u emisiji Europeum - Euroradio od 20 sati. Na programu su djela Richarda Straussa, Williama Waltona, Paula Hindemitha i Bele Bartoka. Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija dirigira Iván Fisher, a kao solist nastupa Tabea Zimmerman na violi.  

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Ulomak romana "Albert" Ivice Prtenjače poslušajte u Suvremenoj hrvatskoj prozi od 22:03.  

U nizu emisija Glazbene veze, od 22:30, o glazbi koju su stvarale žene, selimo se u Francusku 19. stoljeća gdje je djelovala Louise Farrenc. 

Suvremena hrvatska proza

Suvremena hrvatska proza

Foto: HRT / HRT

U Kozmopolisu od 23 sata u eseju "Odjeci ilirskih događanja u književnosti u Splitu" profesor doktor kroatistike Ivan Bošković prikazuje književni život u Splitu tijekom XIX. stoljeća, kad Split hvata korak s nacionalnim kulturnim zamahom hrvatskoga sjevera te ga brzo dostiže i aktivno sudjeluje u cjelini nacionalnoga preporoda. 

Skladbe Claudea Debussyja možete čuti u emisiji Kasni zvuci od 23:30.  

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!