Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

23.01.2023.

07:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.  

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o radu s darovitom djecom u školi.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

U emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavljamo BIUS - udrugu studenata biologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan Dnevni ritam donosi Temu dana, razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i Glas javnosti!

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju koja je na rasporedu od 16:05 na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

Klasični kroj od 18:05 posvetili smo Božidaru Kuncu – pijanistu i skladatelju čiju 120. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine. 

U terminu Priča za velike i male od 19: 48 pripremili smo priču Ivane Bakarić: Leteća tajna. 

Galerija
Klasični kroj, Foto: HR1/HRT
Priča za velike i male, Foto: HRT/HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Puli. Uz ostalo poslušajte: Izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac govori o planovima i projektima Agencije u tekućoj godini. Sindikat pomoraca Hrvatske u partnerstvu s pomorskim fakultetima i sveučilištima omogućio povoljnije tečajeve za dodatnu izobrazbu pomoraca. Gost emisije je i dubrovački kapetan Pavo Butijer, nositelj Plave vrpce Vjesnika za 2020. godinu. Saznat ćete u kojoj je fazi knjiga o svjetioniku Porer, koju priprema autor nedavno objavljene monografije o hrvatskim svjetionicima, Svjetionički libar mali, Vedran Trgovčić

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 18 sati možete pratiti prijenos rukometne utakmice sa Svjetskog prvenstva Hrvatska - Bahrein.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Sanjica Lacković", prema djelu Daria Harjačeka, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Zašto je performans uvijek bio i ostao rubna umjetnost te ima li za njega budućnosti pitamo se u Theatraliji od 9 sati. Predstavit ćemo dvije publikacije ugledne teoretičarke Suzane Marjanić, doznat ćemo kako performansu pristupaju studenti Sveučilišta u Zadru, a o performativnim praksama razgovaramo s redateljicom Marinom Petković Liker te multimedijskom umjetnicom Nikolinom Butorac. 

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

U Razgovoru s povodom od 10:30 bit će riječi o zborniku povijesti umjetnosti FFZG-a. 

Slijedi emisija ozbiljne glazbe Tražili ste, poslušajte od 11 sati.

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

Mateja Ćosić, gošća je emisije Znanstveni koncentrat od 13 sati, a razgovarat ćemo o novim spoznajama u staničnoj diobi. 

Frankofonu glazbu predstavit ćemo u Francuskom valu od 13:30.  

Galerija
Znanstveni koncentrat, Foto: HRT/HRT
Francuski val, Foto: HRT/HRT

Od 15:05 Okrugli stol ponedjeljkom posvećujemo palači HAZU jednom od ključnih arhitektonskih spomenika grada Zagreba. Sugovornici su Mladen Obad Šćitaroci, akademik i arhitekt, tajnik razreda za likovne umjetnosti Akademije, zamjenik predsjednika radne skupine za obnovu zgrade HAZU, dr. sc. Irena Kraševac iz Instituta za Povijest umjetnosti, dipl. inž. arhitekture Petra Tončić Lipovšćak, koordinatorica projekta obnove te Ivana Gržina, kustosica Strossmayerove galerije starih majstora.


Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Život na sceni podnaslov je Života glazbe, od 16:30. Izdvojit ćemo "Scensku glazbu za istoimenu dramu Hemine von Chezy iz Rosamunde", Franza Schuberta i suitu iz opere "Žena bez sjene" Richarda Straussa. 

Emisija Trećeg programa Hrvatskoga radija

Emisija Trećeg programa Hrvatskoga radija

Foto: Život glazbe / HR3

U terminu Radio igre od 18 sati emitiramo djelo Janka Debeljaka: Povratak Harolda Pintera na prijamnom iz kazališne režije.  

Radio igra

Radio igra

Foto: HRT / HRT

Snimku koncerta Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, održanog u studenom prošle godine u Copenhagenu, slušat ćemo u Europeum EuroRadio od 20 sati.


Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Kozmopolisu od 23 sata u večerašnjem se eseju Dubravka Zima, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija, bavi fenomenom jednoga tipa povijesno dokumentiranoga hodanja gradskim ulicama, flaniranjem, besposlenim i besciljnim lutanjem gradom koje je do kraja 19. stoljeća u svakodnevici i u književnosti uglavnom bilo rezervirano za muški rod.  

Kozmopolis

Kozmopolis

Foto: HRT / HRT

Skladbe Claudea Debussyja izbor su za emisiju Kasni zvuci od 23:30. 

Kasni zvuci

Kasni zvuci

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!