Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

30.01.2023.

07:15

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Kriza i otpornost u Crkvi - tema je emisije "Susret u dijalogu" od 9:05. O kriznim situacijama i reakcijama na krizu u Crkvi govorilo se i na ovogodišnjem glavnom okupljanju hrvatskih teologa u Hrvatskoj, upravo održanom 63. Teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu.

Kako Crkva odgovara na krizne situacije, je li spremna na promjene, može li svećenik sam ili mu je potrebna pomoć vjernika? Kako nadići probleme u Crkvi i pronaći novu perspektivu?

O tim temama u emisiji raspravljaju profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Tomislav Kovač, Angelo Maly (Anđelo Mali) i Ante Bekavac. Početak je nakon vijesti u 9 sati, urednica je Tanja Baran.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Koje se nove Nove paradigme sreće mogu vidjeti na Slavonskom bijenalu? Što je inspiracija karikaturistu i strip-autoru Niku Titaniku? Kakva se intimna, umjetnička i kustoska posveta prerano umrlom umjetniku Marijanu Crtaliću prikazuje u zagrebačkom MSU? Sve to doznajte u emisiji Kretanje točke od 10:05.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 saznajte što se skriva pod nazivom "Kvart kakav želim". Odgovor smo pronašli u zagrebačkoj OŠ Frana Krste Frankopana.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka XII. gimnazija je drugo polugodište započela u novom i suvremeno opremljenom prostoru nakon 30 godina suživota s još četiri srednje škole. Prilikom posjete školi za emisiju Izvan okvira od 13:10 nismo se samo uvjerili da je riječ o školi budućnosti već nam je vrijeme provedeno s njima još jednom potvrdilo da školu za život ne čine zidovi nego ljudi.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto. Emisiju, koja je na rasporedu u 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

Klasični kroj od 18:05 posvećen je klavirskim djelima Božidara Kunca – pijanista i skladatelja čiju 120. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Đurđice Stuhlreiter: "Krijesnica Lucija".

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Dubrovniku.

Uz ostalo poslušajte:

Pomorci ne mogu odgovarati za pogrešku administracije u slučaju isplovljavanja jahte ruskoga vlasnika Irina Vu iz hrvatskog mora, poručuje struka!

Jadrolinija raspisala javni natječaj za nabavku tri nova broda na električni pogon.

Brodari iz Krila Jesenice pred velikim problemom – gdje privezivati njihovih 200 mini kruzera u sezoni, primijene li se novi pravilnici o redu u lukama. Kriljani kažu - Nismo gradili brodove stihijski, već prema nacionalnim strategijama razvoja i uz potporu države! Dobre vijesti za pomorce, i u Dubrovniku od nedavno agencija koja umjesto njih može obavljati administrativne poslove, koji pomorce čekaju po iskrcaju s broda.

Međunarodno istraživanje pokazalo, indeks zadovoljstva pomoraca na brodovima diljem svijeta na najnižoj je razini u proteklih osam godina. Što su sve razlozi i na što se pomorci najviše žale?

Hoće li brodarske kompanije morati početi preispitivati svoju kadrovsku politiku zapošljavanja i promoviranja sve većeg broja filipinskih pomoraca?

Upoznajte ovogodišnje "Festanjule", svetkovnike Feste Sv Vlaha. Po višestoljetnoj tradiciji, jedan od dvojice, uvijek je iz redova pomoraca.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu Hrvatskoga radija od 20 sati do ponoći ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Luka", prema djelu Antuna Šoljana, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Theatralija od 9 sati, skreće pogled prema istoku i nudi osvrte na kazališni dio programa Novi Sad - Europska prijestolnica kulture 2022., 14. Festival Desire Central Station u Subotici i predstavu "Teror", nedavno premijerno odigranu koprodukciju HNK-a u Osijeku i Hrvatskog kazališta u Pečuhu.

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

"Koncert za dva klavira" Igora Stravinskog na rasporedu je emisije Stoljeće glazbe od 10:05.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U Razgovoru s povodom od 10:30, govorit ćemo o Ivanu Rogiću Nehajevu.

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

Od 15:05 za Okruglim stolom ponedjeljkom tema je "Mentalno i društveno zdravlje - Koronakriza u Hrvatskoj". O ovoj temi diskutiramo s prof. dr. sc. Dinkom Čorkalo Biruški s Katedre za socijalnu psihologiju Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i diplomiranim psihologom Petrom Kraljevićem iz Psihološkog centra TESA iz Zagreba.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Glazbu s albuma "Chaos and Contemplation", objavljenog u studenome prošle godine slušat ćemo u Americani od 19 sati. Čut ćemo skladbe Ashe Srinivasan, Stevena Snowdena, Joséa Martineza i Caroline Heredije.

Americana

Americana

Foto: HRT / HRT

Koncert Zbora i filharmonije Francuskog radija održan u siječnju ove godine u Parizu, slušamo u emisiji Europeum Euroradio od 20 sati. Na programu je "9. simfonija u d-molu" Ludwiga van Beethovena.

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!