Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

06.02.2023.

07:45

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Je li instrument gudaći ili gudački? Zapravo može biti i jedno i drugo, ali ta dva pridjeva ne znače isto. O tome poslušajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45. 

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

U našoj zemlji živi i djeluje njih oko 3500 redovnica i redovnika - 34 ženske redovničke zajednice, 21 muška, 18 zajednica klauzurnih redovnica i dvije monaške. Oni su kontemplativna središta i proročki glas Crkve. U emisijiSusret u dijalogu od 9:05 govorimo o njihovom poslanju, doprinosu redovništva Crkvi i društvu. Posebno ćemo se baviti ženskim redovničkim zajednicama i družbama i problemima s kojima se susreću časne sestre. Kako žive svoju karizmu, otvaraju li nove samostane ili ih napuštaju, kako se nose s poteškoćama života u zajednici. U emisiji gostuju: zamjenica predsjednika Hrvatske redovničke konferencije provincijalna glavarica Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Gordana Igrec i doc. dr. sc. Anto Mikić s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ujedno i glavni urednik vjerskog portala Bitno.net.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Kakav je novi pogled na manirizam i manirističke postupke u djelima hrvatskih umjetnika ovog i prošlog stoljeća? Što je inspiracija karikaturistu i strip-autoru Niku Titaniku za pomaknut i duhovit crnohumorni prikaz u stripovima? Te kojim metodama predstaviti suvremenu umjetnost osobama oštećena vida? O svemu tome više u u emisiji Kretanje točke od 10:05.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Izvan okvira od 13:10 vas vodimo u Karlovac na dijalog mladih o građanskom odgoju i obrazovanju kroz koji su se, sa svojim pitanjima i zahtjevima, obratili donositeljima odluka u Karlovačkoj županiji.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednica Radničke fronte Katarina Peović. Emisiju, koja je na rasporedu u 16:05 na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 niz emisija posvećen Božidaru Kuncu, pijanistu i skladatelju čiju 120. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine, nastavljamo osvrtom na njegove solo pjesme.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Splitu uz ostalo poslušajte: 

- Progon pomoraca s jahte "Irena Vu" je neopravdan, zabrane nije bilo, upozoravaju iskusni kapetani.

- Natječaj Jadrolinije ne odgovara zahtjevima za brod na učinkoviti elektro pogon tvrde brodograđevni stručnjaci. 

- Nedavno objavljeni izvještaji pokazuju da je razlog havarijama i nasukavanjima uglavnom ljudska pogreška.

- Poslušajte i iskustva mladih pomoraca koji plove tek nepunu godinu dana ali i gdje plove brodovi pod našom zastavom.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Na Drugom programu od 20 sati do ponoći ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

"Chacconne iz partite u d-molu" Johanna Sebastiana Bacha, "Klavirski kvintet u c-molu" Božidara Kunca, "Koncert za klavir i orkestar u g-molu" Dore Pejačević i "Sonata" Francisa Poulenca na rasporedu su Jutarnjeg koncerta od 7:05.

Jutarnji koncert

Jutarnji koncert

Foto: HRT / HRT

Novi nastavak romana "Črna mati zemla", prema djelu Kristijana Novaka, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

U Theatraliji od 9 sati, govorimo o dramskom pismu Monike Herceg - kako ga čitaju i doživljavaju redatelji, a kako glumci i radijski urednici. Saznajte i koliko se njezino dramsko pismo razlikuje od poezije, što joj drame omogućuju te zašto je Moniki važno čuti svoje rečenice na radiju.

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

Nedavno održana Noć muzeja, o kojoj razgovaramo s predsjednicom Hrvatskoga muzejskog društva Vlastom Krklec, povod je za emisiju Razgovor s povodom od 10:30.

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

O tome možemo li zaustaviti starenje razgovarat ćemo u Znanstvenom koncentratu od 13 sati.

Znanstveni koncentrat

Znanstveni koncentrat

Foto: HRT / HRT

Od 18 sati u terminu Radio igre emitiramo djelo Jetona Neziraja: "Audijencija" Václava Havela. Ravnatelja kazališta koje upravo postavlja dramu "Audijencija" Václava Havela, posjećuje policijski inspektor, zadužen za istragu pokrenutu povodom tužbe jednog nezadovoljnog glumca. Informativni razgovor dvojice muškaraca prožet je neočekivanim obratima i brojnim bizarnostima koje na duhoviti način seciraju prirodu birokratiziranog sustava vlasti i njezinih mehanizama.

Radio igra

Radio igra

Foto: HRT / HRT

Glazbu za dva klavira s albuma "Globe, Travel, Homeland", objavljenog u studenome prošle godine slušamo u Americani od 19 sati.

Americana

Americana

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!