Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

13.02.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Jedan od znakova kojima se služimo u pismu je i zvjezdica – u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45 podsjećamo što o njoj kaže pravopis i saznajemo što dizajneri u vezi s njom katkad pogriješe.

Sveti papa Ivan Pavao II. ustanovio je Svjetski dan bolesnika prije više od 30 godina kako bi potaknuo vjernike i cijelo društvo na sve veću pozornost prema bolesnicima i onima koji o njima brinu. Slavi se na blagdan Gospe Lurdske, a ove godine obilježen je pod geslom Pobrini se za njega. U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 razgovaramo o pristupu bolesnicima te o stručnoj i pastoralno-duhovnoj skrbi za njih. Koliko su važne utjeha, nada, optimizam i vjera u suočavanju s bolestima i sa smrti, te koliko je izazovno u zdravstvo unositi i svjedočiti vrednote kršćanskog života: duh služenja i poštovanja ljudske osobe. O tim temama govore predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, svećenik i psiholog dr. sc. Mijo Nikić i umirovljena medicinska sestra, časna Augustina Barišić.  

Galerija
Govorimo hrvatski, Foto: HRT/HRT
Susret u dijalogu, Foto: HRT/HRT

Gdje će se do povratka u svoju zgradu održavati izložbena djelatnost zagrebačkog Umjetničkog paviljona? Kako teku radovi na obnovi zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, te gdje se odvija njegova izložbena djelatnost? Čije kolažirane slike možete vidjeti u Nacionalnome muzeju moderne umjetnosti? Govorimo i o novim stripovima plodnog scenarista i crtača Davora Schunka. O svemu tome više u Kretanju točke od 10:05.

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o tome kako pripremiti bez stresa dijete za prvi dan škole ili vrtića.  

Galerija
Kretanje točke, Foto: HRT/HRT
Umijeće odrastanja, Foto: HRT/HRT

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti u emisiji Izvan okvira od 13:10 predstavljamo vam mlade znanstvenice, dobitnice stipendije Za žene u znanosti.

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno-mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček. Emisiju, koja je na rasporedu u 16:05 na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.  

Galerija
Izvan okvira, Foto: HRT/HRT
Dnevni ritam, Foto: HRT/HRTOporbeni zarez, Foto: HRT/HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 osvrtom na komorni dio opusa Božidara Kunca završavamo serijal u povodu 120. obljetnice rođenja tog istaknutog hrvatskog pijanista i skladatelja.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Zadru. U Pomorskoj večeri govorimo o tome kako su se pomorci snašli u prijavljivanju poreza u eurima. Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama prošao je prvo čitanje – donosimo komentare lojalnih dužnosnika – gradonačelnika i načelnika. Posjetili smo brodogradilište Iskra u Šibeniku gdje je završen prvi od šest brodova za hitni medicinski prijevoz. Zaplovili smo i Privlačkim gazom – pomorskim putem koji se produbljuje i proširuje. Iako su uglavnom zadovoljni politikom Ministarstva poljoprivrede, ribari ističu kako još ima dosta problema u tom sektoru. Donosimo i prvo veliko istraživanje sociologa o hrvatskom ribolovu. Bili smo i na tečaju spasilaca spašavanja na vodama, koji će ubuduće obučavati mlade kandidate. To su samo neke od tema zadarske Pomorske večeri. Urednik je Vladimir Šetka.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: - / -

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. 

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Novi nastavak romana "Između“, prema djelu Kristine Gavran, emitirat ćemo u terminu Radio romana od 8:30.

Radio roman

Radio roman

Foto: HRT / HRT

Theatralia, od 9 sati, posvećena je dvadesetoj obljetnici radikalne izvođačke platforme "Via Negativa", sa sjedištem u Ljubljani i europskim rasponom djelovanja.

"Tri skladbe za violinu i klavir" i "Narcise" Božidara Kunca na rasporedu su emisije Stoljeće glazbe od 10:05.

Theatralia

Theatralia

Foto: HRT / HRT

Doba književnosti – naslov je zbornika radova koje je Matica hrvatska objavila u povodu 75. rođendana akademika Pavla Pavličića, jednog od najčitanijih domaćih književnika i najuglednijih književnih znanstvenika. U Razgovoru s povodom, od 10:30, s profesoricom Cvijetom Pavlović usredotočit ćemo se na zbornik doba književnosti koji je uredila, a razgovarat ćemo i o njezinim širokim znanstvenim interesima u komparativnom proučavanju književnosti. 

Razgovor s povodom

Razgovor s povodom

Foto: HRT / HRT

Tri kraća ogleda o ledenom dobu i razvoju ljudske vrste objavljujemo u Znanstvenom koncentratu, od 13 sati. 

Frankofonu glazbu predstavit ćemo u Francuskom valu od 13:30.  

Galerija
Znanstveni koncentrat, Foto: HRT/HRT
Francuski val, Foto: HRT/HRT

O hrvatsko – indijskim odnosima, utjecaju hrvatske indologije i njezinoj međunarodnoj prepoznatljivosti, aktivnostima Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva i nizu tema koje povezuju Hrvatsku i Indiju razgovarat ćemo za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:05. 

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Od 16 sati na rasporedu je emisija Eppur si muove u kojem ćemo razgovarati o Nobelovoj nagradi za kemiju prošle godine.

Eppur si muove

Eppur si muove

Foto: HRT / HRT

U terminu Radio igre, od 18 sati, emitiramo djelo "Granatiranje" Dine Pešuta.  

Glazbu za flautu i gitaru s albuma "Yes! It's Still a Thing!" objavljenog u rujnu prošle godine, slušamo u Americani od 19 sati. Sve skladbe s albuma izvodi Duo Sequenza.

Galerija
Radio igra, Foto: HRT/HRT
Americana, Foto: HRT/HRT

Od 20 sati u emisiji Europeum Euroradio možete slušati snimku koncerta Berlinske filharmonije održan 6. Siječnja ove godine u Berlinu. Na programu su bila djela Roberta Schumanna, Georgesa Bizeta i Johannesa Brahmsa. Dirigent je bio Daniel Barenboim.  

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

U Stripu na Trećem od 22:03 razgovarat ćemo s Davorom Schunkom, plodnim strip-scenaristom i crtačem, ali i ilustratorom, dizajnerom, prozaikom i pjesnikom, a povod za razgovor su njegova nova strip-izdanja "Roki na dijeti" i "Bez brkova".

U nizu emisija Glazbene veze, od 22:30, posvećenih skladateljicama slušat ćemo glazbu francuske skladateljice Cécile Chaminade.

Strip na Trećem

Strip na Trećem

Foto: HRT / HRT

Kozmopolis od 23 sata posvećen je nedoumicama dramatologije i povijesti književnosti oko dva teksta iz dramske prošlosti koja intrigiraju u žanrovskim odredbama a koja su ovdje prvi put protumačena komparativnom analizom. Autorica eseja, doktorica teatrologije Lada Čale Feldman bavi se periodizacijskim nelagodama koje komedija "Kate Kapuralica" Vlaha Stullija i tragedija "Wojzeck" Georga Büchnera još uvijek pobuđuju u kazališnih povjesničara. 

Kozmopolis final

Kozmopolis final

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!