Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

13.03.2023.

07:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Prije 10 godina za Papu je izabran Jorge Mario Bergoglio koji je uzeo ime Franjo. Na čelo Katoličke Crkve došao je iz Argentine u kojoj je već tada imao nadimak "kardinal siromašnih".

Katolička crkva prolazila je veoma teško razdoblje, pogađali su je financijski i pedofilski skandali, papa Benedikt Šesnaesti odrekao se papinske službe i kardinali su morali izabrati novog papu – papu koji će moći popraviti i izvesti na pučinu "brod koji je puštao na sve strane".

Je li u tome uspio?

U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju teologinja dr. Anđela Jeličić Krajcar dopisnica HRT-a iz Vatikana, profesor na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. Branko Murić i rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Tko su začetnici digitalne umjetnosti u Hrvatskoj? Što je novog donio "Tjedan Willa Eisnera" (Ajznera)- manifestacija posvećena jednom od najznačajnijih scenarista i crtača u povijesti stripa? Zašto instalacija Dalibora Martinisa "Nema vremena" u Meštrovićevu paviljonu otvara brojna znanstveno-filozofska pitanja? O svemu tome više u Kretanju točke od 10:05.

Kretanje točke

Kretanje točke

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

O projektu Pokrenimo kotačić u zajednici govorimo u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30.

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

Kako do jednakog pristupa obrazovanju - naziv je tribine koja je nedavno održana u Zagrebu. Koji su ključni uzroci nejednakosti u obrazovanju i kako ih riješiti - otkrivamo u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju, koja je na rasporedu u 16:05 na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 slušat ćete komorni opus uz 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Splitu. Uz ostalo donosimo:

Koliko smo daleko od korištenja autonomnih brodova?

Ove godine globalni kruzing turizam doseći će vrijednost od čak 51-ne milijarde dolara.

ACI u prošloj godini ostvario poslovne prihode od 247 milijuna kuna, najveće u 40 godina povijesti tvrtke.

Da je hrvatska mala brodogradnja još živa potvrđuje Luka Colnago koji gradi svoj stoti brod.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – povijest, projekti, aktivnosti i suvremeni izazovi tema je Okruglog stola ponedjeljkom od 15:05 na trećem programu Hrvatskoga radija. O tome razgovaramo s predsjednikom Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i dopredsjednikom HKD Napredak prof. dr. sc. Draženom Vikić-Topićem, članom Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra Goranom Štrbcem i predsjednikom udruge Fajter Miletom Mrvaljom.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!