Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

20.03.2023.

06:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

S kakvom stvarnošću se susreće Katolička crkva u Europi? Zašto su viđenja njezina poslanja već u europskim zemljama tako različita? Jesu li vjernici spremni prihvatiti tu različitost? Kako gledaju na sinodske procese u Njemačkoj, a koliko su upoznati sa zaključcima sinode u našoj zemlji?

Katolička crkva promišlja o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju, propituje sebe i svoje poslanje i traži nove načine evangelizacijskog poslanja. Proces je to koji je potaknuo papa Franjo. Počeo je prije dvije godine. Nakon nacionalne razine, nedavno su održane i kontinentalne sinodske skupštine – a završetak sinode bit će iduće godine u Rimu.

U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju dopredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet, bioetičarka dr. sc. sestra Marta Carti i teologinja iz Isusovačke službe za izbjeglice Ana Marčinko.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 možete pratiti program pod naslovom "Uvijek Prvi" u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

"Roditeljstvo novog doba - Što kad izostanu upute za upotrebu" - naziv je ciklusa radionica koje provodi udruga Pragma kako bi pružila roditeljima dodatna znanja i vještine u prevladavanju izazova koje sa sobom nosi odgoj djece. Na tom putu je iznimno važna suradnja roditelja i škole što nam je potvrdio edukativan susret stručnjaka iz Pragme, učitelja i roditelja u Osnovnoj školi Bol na Braču. Što je roditeljima najveći problem u komunikaciji s djecom i kakvu podršku trebaju - poslušajte u emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 .

Umijeće odrastanja

Umijeće odrastanja

Foto: HRT / HRT

Učenici zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog i ove godine organiziraju humanitarnu akciju za djecu bez roditeljske skrbi iz Kuće svetog Josipa u Hrvatskom Leskovcu i bivšu učenicu Herminu. Koliko im je poticanje humanosti i empatije važno u odgojno-obrazovnom programu škole i čime se još ponose u "Titušu" - poslušajte u emisiji Izvan okvira u 13:10.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

Od 15:30 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gostuje koordinatorica Političke platforme Možemo! Sandra Benčić. Emisiju, koja je na rasporedu u 16:05 na Prvom programu Hrvatskog radija i Četvrtom programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 već treći put za redom u našim se emisijama družimo s glazbom Dore Pejačević – skladateljice čiju 100. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine. Danas ćemo slušati njezine sonate.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 realizira se iz HRT studija u Zadru u večerašnjoj emisiji govorimo o tome hoće li sve većom automatizacijom brodova nestati klasična pomorska zanimanja.

Bavimo se i temom žena u pomorstvu – iz perspektive pomoraca i pomorkinja.

Učenici zadarske Pomorske škole od ovog proljeća imaju potpuno besplatan tečaj ronjenja.

Bili smo s čuvarima tradicionalne drvene brodogradnje u Sukošanu i ljubiteljima jedrenja na latinsko jedro.

Sa stručnjakom za ribarstvo razgovaramo o budućnosti ribolova i stanju ribljeg fonda u Jadranu. Donosimo i priču o povijesnim pomorskim kartama Zadra i Jadranskog mora.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 18 sati u emisiji Jedan plus jedan s matematičarem Tonijem Milunom razgovaramo o matematici, financijskoj pismenosti i djeci koja moraju ići na dodatne sate matematike da bi svladali gradivo.

Jedan plus jedan

Jedan plus jedan

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Tema Okruglog stola ponedjeljkom od 15:05 je Materinski jezik u Domovini i iseljeništvu - riznica nacionalnog blaga. Sugovornice su profesorice Marijana Togonal, Rona Bušćeta Kardum i Antonia Ordulj.

Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!