Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

18.09.2023.

07:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

U Zagrebu upravo započinje Škola emocija. Povod je to da emisiju Susret u dijalogu posvetimo emocijama u vjeri i vjerovanju. Raspravljat ćemo o emocionalnoj inteligenciji i afektivnoj zrelosti, o primjerenom i neprimjerenom izražavanju emocija, o snovima i utjecaju podsvijesti na emocionalno stanje osobe, o opasnostima manipuliranja emocijama. Gosti će odgovoriti na pitanje kako vjerom nadvladati strah i tjeskobu i kako nadvladati stres, krizu i psihotraumu. U emisiji gostuju voditelj Škole emocija teolog i psiholog isusovac dr. sc. Mijo Nikić, zatim teolog i psiholog Karlo Šimek i župljanin župe Isusova Uskrsnuća Sesvetski Kraljevec Nino Karamatić.  Susret u dijalogu započinje nakon vijesti 9.00 sati, a urednica je Tanja Baran.

Susret u dijalogu

Susret u dijalogu

Foto: HRT / HRT

Od 10:30 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o utjecaju kretanja i tjelesne aktivnosti na razvoj djece i mladih.

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Ponedjeljkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Umijeće odrastanja / HR1

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, Hrvatsko čitateljsko društvo organiziralo je stručno-znanstveni skup "U obranu čitanja naglas: poticanje rane i obiteljske pismenosti". Bila je to prilika za razgovor s ljudima koji rade na poticanju pismenosti na svim razinama – od vrtića, preko škole i visokoškolskih ustanova do obitelji i knjižnica. Što smo sve doznali poslušajte u emisiji Izvan okvira od 13:10.

Izvan okvira

Izvan okvira

Foto: HRT / HRT

U Oporbenom zarezu gost je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Emisiju, koja je na rasporedu u 15:30 na Prvom programu Hrvatskog radija i u 16:25 na Četvrtom programu Hrvatske televizije, uređuje i vodi Sanja Rabuzin.

Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HRT / HRT

Od 16:05 u emisiji Dnevni ritam – informativno mozaičnoj emisiji donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote.

Dnevni ritam

Dnevni ritam

Foto: HRT / HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:05 slušat ćete iz opusa hrvatskih skladatelja kvartete, ali ne gudačke. Naime, gudački kvartet je najpoznatiji i najomiljeniji komorni sastav, no mnogi su skladatelji pisali skladbe za najrazličitije glazbene četvorke. Čut ćemo kvartete za klarinet, violinu violončelo i klavir Anđelka Klobučara i Frane Paraća, Chaconnu za kvartet udaraljki Igora Kuljerića, skladbu Potjera za srećkom za kvartet tuba Mladena Tarbuka i Quartetto concertante za kvartet gitara Tomislava Uhlika.

Klasični kroj

Klasični kroj

Foto: HR1 / HRT

U Pomorskoj večeri iz Rijeke od 20:15 govorimo o početku izgradnje Rijeka Gateway terminala, najsuvremenijeg u ovom dijelu Europe i uskoro glavnoj ulaznoj točki u Hrvatsku i na tržišta zaleđa. Čut ćemo više i o povijesti i razvoju riječke luke, ali i cijele jadranske regije od kraja 16. stoljeća do danas.

Doznat ćemo više o nužnoj prilagodbi obrazovanja pomoraca, kako bi odgovorili izazovima s kojima se suočava pomorska industrija, o čemu se razgovaralo na trećoj međunarodnoj konferenciji o pomorstvu u Dubrovniku. Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah, Guinnessova rekorderka s najvećim zaronom na svijetu već godinama se aktivno bori za opstanak ugroženih vrsta i očuvanje ribljeg svijeta, te poziva na veganstvo za spas mora.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 20 sati do ponoći možete slušati ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Od 18 sati u terminu Radio igre premijerno emitiramo prvi dio djela Tomislava Zajeca - Nestajanje. Karlo je ugledan znanstvenik koji godinama vodi inkluzivni kamp za djecu u priobalnom zaleđu. Marko je mladi čovjek koji je ostavio sina u vrućem automobilu i doveo ga do ruba smrti. Njih dvojica povezani su strašnom pričom koja, iako u Zajecovom "Nestajanju" fikcionalizirana do ruba fantastike, može biti priča bilo kojeg dječaka kojega sretnemo na ulici.

Radio igra

Radio igra

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!