Ovoga ponedjeljka preporučujemo na radiju

18.07.2022.

06:57

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HR-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo. 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR1)

Što su toponimi, što egzonimi, što etnici, a što ktetici? Kako ćemo što od toga pisati i koja slova uskaču u slučaju nužde? Doznajte u emisiji Govorimo hrvatski od 6:10 te od 19:45.

Govorimo hrvatski

Govorimo hrvatski

Foto: HRT / HRT

Emisiju Ljeto na Prvom od 8:05 iz Rijeke, započinjemo pričom o Kulturno - turističkoj ruti "Putovima Frankopana", kao poveznici ponude mora i gorja, te njome iz priobalnog dijela Primorsko-goranske županije krećemo u Gorski kotar. Glavni razlog nisu dobri smještajni rezultati, već nova ulaganja i vrijedne obljetnice goranskog turizma. Aktualnim ulaganjima, Općina Fužine jača ponudu uz svoja jezera, u lani otvorenom Volonterskom centru, Nacionalni park Risnjak je ovoga ljeta pokrenuo za turizam značajne programe, a nedavno je održano 10. po redu, jubilarno izdanje višednevnog biciklističkog izleta Gorski kotar bike tour. Turističku poveznicu mora i gorja, pronašli smo i kod jednog od proizvođača goranskih likera, koji je nedavno osmislio suvenir s okusom Splita i Dalmacije.                                              

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

U ljetnom izdanju Traga vjere od 9:05 poslušajte intervju s riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem, s kojim razgovaramo povodom upravo završenih Mediteranskih teoloških susreta u Lovranu. O izazovnoj temi slobode i odgovornosti za izgovorenu riječ govorili su predavači iz različitih zemalja, a sudjelovali su mladi budući teolozi različitih kršćanskih konfesija. S nadbiskupom Uzinićem razgovaramo o tome koliko je važno susretom razbiti predrasude te o brojnim drugim temama: o odnosu vjere i nacionalnosti, o prihvatu migranata, autentičnom življenju vjere, te o iseljavanju iz Hrvatske i društvenoj odgovornosti. U emisiji donosimo i novosti iz Vatikana, te predstavljamo knjigu dr. fra Josipa Sopte "Martin Rusić i njegov ep o slavnom narodu", objavljene u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.

Trag vjere

Trag vjere

Foto: HRT / HRT

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. 

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o osjećaju srama kod djece i mladih.

U novom izdanju emisije Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete glazbenika Davorina Bogovića i njegov band Bogovići.

U Melodijama s patinom od 17:30 slušatelji se mogu podsjetiti na sve glazbene žanrove prošlog stoljeća nepodložnih trendovskim mijenama i ukusu masovne publike. 

Melodije s patinom

Melodije s patinom

Foto: HRT / HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Virginie Woolf: Gudački kvartet. Elegantna spisateljska gesta Virginije Woolf koja suprotstavlja detalje svakodnevice i sublimnu umjetničku senzualnost u priči naslova "Gudački kvartet" te intelektualni melankolični svijet visokog engleskoga društva.

Male forme

Male forme

Foto: HRT / HRT

U terminu Priča za velike i male od 19:48 pripremili smo priču Jelene Ucović: Tralalalaluša.

Priča za velike i male

Priča za velike i male

Foto: HRT / HRT

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Zadru. Uz ostalo poslušajte neke od tema. Hrvatske luke spremaju se za tranzit ukrajinskih žitarica prema trećim zemljama. Provjerili smo hoće li uskoro biti cjepiva za žutu groznicu. Veliki povratak cruisera u Zadar. Lučka infrastruktura u Zadarskoj županiji obnavlja se prema zacrtanim rokovima. Bili smo na prvim danima pomorstva u Vrsima. Prisjećamo se velike tragedije u luci Genova, kada je u srpnju 1982. Zadarski kapetan Mladen Vučetić spasio posadu i tanker Ante Banina.

Pomorska večer

Pomorska večer

Foto: HR1 / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR2)

Od 19 sati možete pratiti ARC Top 40 radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave.

ARC Top 40

ARC Top 40

Foto: HRT / HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR3)

Na Trećem od 20 sati  u emisiji Europeum EuroRadio možete pratiti snimku koncerta Orkestra Halle, održan 25. studenog 2021. u Manchesteru. Na programu su bila djela Josefa Suka, Sergeja Rahmanjinova, Paula Dukasa i Leoša Janačeka. Dirigent je bio Sir Mark Elder. 

Europeum EuroRadio

Europeum EuroRadio

Foto: HRT / HRT

Ne zaboravite, svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!