08:36 / 16.02.2021.

Autor: Gorana Hegediš/HR

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Ovoga utorka iz programa HRT-a, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Emisiju Hrvatski radio za Banovinu možete pratiti od 9:05.

Od 10:05 možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Vjekoslav Karas smatra se začetnikom novijeg hrvatskog slikarstva. Povodom 200. obljetnice njegove smrti rodni Karlovac, priprema izložbu njegovih djela iz fundusa hrvatskih galerija i privatnih zbirki. U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 o njegovu radu i životu Maji Raguž priču o Karasu govori viša kustosica galerije Vjekoslav Karas u Karlovcu Antonija Škrtić.

U emisiji Poveznice od 13:10 donosimo tri priče o tri gradska sata. Saznat ćete koliko osoba stane u sat na zagrebačkom glavnom trgu, zašto je nekad stanovnicima grada Krka bila dovoljna samo jedna kazaljka na gradskom satu i na kojem se to europskom trgu nalazi sat koji uopće ne pokazuje vrijeme.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. Danas se prisjećamo pjesama skladatelja Stjepana Mihaljinca.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ivane Mažuranić Katkad je zlato ono što ne sja. Ulomci iz dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić, u kojima je bilježila svoja razmišljanja o ljubavi, pisanju i knjigama, ali u koje je interpolirala i pokušaje pisanja pripovijetki. Dnevnik je Ivana Mažuranić vodila od navršenih četrnaest do svojih zaruka za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, od 1888. do 1891.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo Zimsku priču autora Petra Vujačića, u kojoj se miješaju sjećanja i zaboravi, more i pjesma. Autor je prije deset godina u Preku (na otoku Ugljanu) snimao zimske priče koje su mu pričali Sorići, Nižići i Mašine, te ih uobličio u zanimljiv zvučni krajobraz jedinstveno obilježen "preškim kolom" i tragičnom pričom o šesnaest lavandijera.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Smilje Kursar Pupavac Svinjar, kraljev zet.

U emisiji Uvijek Prvi - kultura od 20:15 gošća Kulturnog kolokvija bit će nova ravnateljica Drame splitskoga HNK spisateljica Marina Vujčić. U drugome dijelu Večernjeg programa utorkom analiziramo prvi pandsmijski horor Gost te dramu Život je pred tobom sa Sophijom Loren. Otkrivamo vam čemu služi Kazališni šalabahter, ali i što se krije u Sićušnom zagrebačkom salonu. Pozivamo vas i u Teatar ITD na premijeru predstave Avijatičari.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja više od dvadeset godina, educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Od 20 sati u emisiji Od podija do podija donosimo snimku koncerta pijanista Andreja Gugnjina, održan u sklopu 6. Piano Loop festivala, 18. kolovoza 2019., u Etnografskom muzeju u Splitu.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)


video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)


video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

U 21 sat prikazujemo francusku akcijsku komediju Policajac ili bandit sa Jean-Paul Belmondom u glavnoj ulozi. Priča prati policijskog komesara Stanislasa Borowitza koji se prerušava u gangstera Antonia Ceruttija kako bi razotkrio korumpirane policajce. Film je snimljen prema romanu L'Inspecteur de la mer Michela Grisolia.

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!