05:40 / 18.05.2021.

Autor: HRT

Ovoga utorka preporučujemo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kako je i gdje nastala prva poštanka marka i kako je dobila ime Black Penny saznajte u Minijaturama za radoznale od 12:23.

Glazbeni žanr nazvan turbofolk danas u Hrvatskoj ima mnogobrojne poklonike, osobito među mladima. Je li turbofolk umjetnost? Ima li veze s politikom? Utječe li takva glazba na nečije ponašanje i stavove, te što je čini tako popularnom i dugovječnom, u Poveznicama od 13:10 otkriva etnolog dr. Aleksej Gothard Pavlovski.

Oda-birano od 18:15 donosi adaptaciju završnog dijela nagrađivanog serijala Making an Opera, odnosno Stvaranje opere. Završna epizoda serijala koju pratimo u prijevodu i adaptaciji Dine Puhovski osvojila je prošle godine nagradu natjecanja Prix Europa, te je dobila posebno priznanje na natjecanju Prix Italia.

Večeras u terminu Priče za velike i male od 19:50 objavljujemo priču Jelene Pervan Tonka će sutra.

Večernji program pod naslovom Uvijek Prvi - Kultura, posvećen kulturnim zbivanjima, poslušajte u 20:15 u kojem govorimo o online kulturi u organizaciji Binocular teatra. Najavljujemo Baciti istinu u lice!, retrospektivu jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, Ratka Petrića u zagrebačkome MSU-u. Naši filmski kritičari preporučit će dva naslova; posljednji film Sache Barona Cohena o kazahstanskom junaku Boratu u Trumpovskoj Americi te "Oni koji me žele mrtvu" u kojem ulogu protagonistice tumači Angelina Jolie.

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Prvom programu Hrvatskoga radija

Foto: Oda-birano / HR1

Neandertalski svijet, njegove osobine, činjenica da je moderniji no što se mislilo i pitanje njegova nestanka ili sporijeg iščezavanja neke su od tema za gosta u Kulturnom kolokviju. Jakov Radovčić, jedan od najboljih poznavatelja neandertalske morfologije i paleontolog, govorit će i o mogućim porukama za formiranje modernog Prirodoslovnog muzeja, na temelju iskustva u kreiranju Muzeja krapinskog neandertalca.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dario Njavro / HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2)

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT - HR 3)

Koncert klarinetista Sebastijana Sarape i pijanista Viktora Čižića, održan 18. siječnja ove godine u Maloj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda, u sklopu 54. Tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić, poslušajte u emisiji Od podija do podija od 20 sati.

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Utorkom na Trećem programu Hrvatskoga radija

Foto: Od podija do podija / HR3

Prvi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 1)

video thumb

Drugi program Hrvatske televizije (HRT - HTV 2)

video thumb

Treći program Hrvatske televizije (HRT - HTV 3)

video thumb

Ne zaboravite da svoje omiljene radijske emisije možete pratiti uživo na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Tu ćete pronaći i imati mogućnost ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata. Gledajte i televizijske sadržaje, posjetite našu videoteku - više podataka potražite na hrti.hrt.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!